Makin kuat kabus jerebu di Brunei ane

61534230424_JEREBUINDO.jpg

Jerebu mengandungi bahan kimia asing halus yg terbakar. Bahan ini amat mengancam keseimbangan oksigen didalam sel melalui sistem pernafasan yg terancam.

Jgn lupa minum air kelapa dan limau nipis ketika bencana ini.

Air kelapa mengandungi oksigen larut mudah menembusi sel. Limau nipis adalah vitamin C asli yg dpt menyerap asid sebelum sempat bertukar menjadi gas yg lebih merbahaya.

Oleh Prof. Dr Norhisham Wahab.

Sayangi keluarga anda.

Nah untuk biskita yang malas kan membali air kelapa atau minum limau nipis, paling senang amalkan 2 bj pagi dan 2 bj malam makan Vitamin Celwise ane.

40497dae-3833-4206-87f8-f1a3786c6c4e.jpg

2ed1db9b-cf07-4af9-aadf-e92bd8c86223.jpg

 

 

Share pun kena bagi Commission

Aza share saja. Aza ukan bjual. Aza share kan produk yg Aza sendiri gunakan. Alhamdulilah smua berpias hati. Klu mau sendiri membali sendiri shopping online or sendiri Walk In paling dakat kadai nya d Kota Kinbalu or Kuching, pilihan produk dlm Green Supermarket ane ada labih dr 350+ item. Join member bulan ane hanya $5 atau RM10. Valid shingga 18hb sept ane. Lapas atu akan balik normal price $25/RM70.

.

Apa sj benefit nya bila dh join?

Bila dh join member dpt Read the rest of this entry

Kebaikan Nutragene

NUTRAGENE dikenali juga DNA plus utk meningkatkan metabolisma tubuh agar sentiasa cergas dan sihat bertenaga

Kandungan

Mengandungi ekstrak minyak / telur ikan salmon yg tinggi utk kesihatan otak, jantung dan tubuh

Buah prune yg mengandungi pelbagai vitamin dan mineral utk pemulihan pada DNA tubuh

โ‡ Membantu memulihkan kembali kerosakan tisu dalam tubuh selepas kecederaan , luka atau kesan antioksidan

โ‡ Membantu memperbaiki kekurangan zat dalam tubuh akibat radikal bebas, asap rokok, pemakanan tidak seimbang, berlemak, tidak teratur

โ‡ Sangat diperlukan untuk mengembalikan tenaga bagi biskita yang sibuk dan aktif dengan tugasan harian, kurang mengambil sayur-sayuran dan mengelakkan depresi

Siapa yg disyorkan untuk menggunakan

๐Ÿ–ฒ lemah tenaga

๐Ÿ–ฒ terkena strok

๐Ÿ–ฒ selalu demam

๐Ÿ–ฒ sakit sendi

๐Ÿ–ฒ kencing manis

๐Ÿ–ฒ anti kanser

๐Ÿ–ฒselepas pembedahan

๐Ÿ–ฒmenguatkan minda

๐Ÿ–ฒdarah tinggi/ masalah jantung

๐Ÿ–ฒmasalah kulit kering/ gatal

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

 

f3b77d37-1a79-4092-8571-8a5fd42ad4d7.jpg

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH
‘Nak berjaya hati kena kental , kuat semangat , jgn pernah mngalah , sekali pun kita d landa ujian atau kita down , look back ur ‘Big why’ permulaan u melangkah utk maju. Bangkitlah wahai hati klu bkn diri sendiri yg merubahnya . Sentiasa berdoa dekat dgn Allah sesungguhnya Allah sentiasa bersama2 dgn kita . Percayalah rezeki Allah itu luas. Tinggal kita saja yg berusaha dan bertindak dan finally u got the goals ur target .In sha Allah ‘

Assalamu’alaikum & good morning๐Ÿ˜Š

Big Why?

download.jpg

ni dapat dari geng spire.. diorg share

1. Kenapakah anda nak memulakan pekerjaan ini
2. Apakah pekerjaan yang anda nak mulakan?
3. Bagaimanakah prestasi semasa anda bekerja tersebut?
4. Apakah perkhidmatan yang bakal ditawarkan kpd majikan utk penambahbaikkan?
5. Jika pelanggan komplen produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan
apakah tindakan pada โ€œmasalahโ€ mereka?
6. Adakah anda sudah membuat kajian tentang pekerjaan anda atau perkhidmatan yang ditawarkan menjadi yang terbaik?
7. Berapakah banyak masa yang anda sanggup korbankan untuk pekerjaan ini?
8. Apakah kaedah yang anda gunakan untuk letakkan harga diri anda semasa bekerja?
9. Bagaimanakah perkhidmatan anda berbeza dengan pesaing?
10. Siapakah pesaing anda sekarang?
11.Adakah anda boleh mendahului pesaing anda?
12. Apakah yang membezakan produk atau perkhidmatan anda berbanding produk dan perkhidmatan yang lain di pasaran?
13. Kenapakah anda โ€œmestiโ€ bekerja?
14. Apakah kelebihan untuk memulakan idan bagaimanakah anda akan memperolehi kelebihan saya tersebut?
15. Bagaimana anda mempromosikan perkhidmatan anda kepada majikan?
16. Apakah jenama yang anda gunakan?
17. Bagaimanakah anda melindungi jenama ini?
18. Apakah saluran yang anda gunakan bagi menjaga nama baik sanda atau perkhidmatan saya?
19. Di manakah anda mula bekerja?
20. Adakah anda memerlukan pekerja dengan kalangan ramai?
Sekiranya anda perlukan, berapa ramai dan dimanakah anda akan rekrut mereka?
21. Berapa banyakkah prestasi anda mahukan?
22. Berapa banyakkah prestasi anda buat masa ini?
23. Jika diberi pilihan pekerjaan lain adakah anda akan pergi atau masih bekerja dengan sedia ada tapi anda di beri peluang memohon untuk kenaikkan gaji?
24.Adakah anda akan membuat pinjaman dari bank, agensi atau keluarga?
25.Perlukah majikan sediakan caruman yang perlu dibuat (KWSP, SOCSO dll) untuk pekerja?
26.Apakah risiko anda dalam pekerjaan ini? Bagaimanakah anda menguruskan risiko tersebut?
27.Jika diberi peluang apa yang anda mahukan dari majikan anda?
28.Sekiranya apa yang anda rancangkan tidak berjalan dengan baik, apakah tindakan yang akan anda lakukan?
29.Apakah matlamat anda 3tahun akan datang?
30.Apakah โ€œBig Whyโ€ yang buat anda rasa terbakar untuk bekerja?

 

Sila share, moga bermanfaat. in shaa Allah

3T Penting anda perlu tahu

 

download.jpg

 

Saya percaya semua orang nak berjaya. Tapi adakah tindakan kita betul-betul ke arah yang betul. Itu masalahnya sekarang ni. Cakap nak berjaya capai RM1juta tapi masih lakukan perkara yang sama. Ini yang perlu anda lakukan sekarang.

Sebelum tu saya nak beritahu pada anda, 80% kejayaan adalah berpunca dari persediaan. Tapi bukan tunggu sempurna baru nak bermula

Mudah jer formula nak buat sesuatu benda sampai jadi. Anda ikut dan amalkan untuk setiap perkara yang anda nak capai dalam hidup termasuk target jualan bulanan anda.

3T penting anda perlu tahu :

1. Target – Tetapkan apa yang anda nak capa dengan lebih terperinci, dan tuliskan supaya anda nampak lebih jelas perkara nak capai tu. Buat sesuatu tak ada matlamat boleh sesat beb.
2. Tindakan – Senaraikan apa “Things to work on” untuk anda capai matlamat supaya tahu apa yang perlu anda lakukan seterusnya.
3. Tekanan – Ini lebih kepada BIG WHY. Kenapa anda buat semua ni. Kenapa anda sanggup susah payah untuk capai matlamat anda. Ini yang buatkan anda terus buat jer.

 

Credit Najib Assadok.

Silakan share dan sama sama mendapat manfaat.

Cara Pengambilan air dan karbohidrat semasa berlari

โ€ข Cara pengambilan air dan karbohidrat semasa berlari โ€ข

Kadar karbohidrat dan air yang diambil sewaktu larian jarak jauh adalah penting apabila larian tersebut melebihi 90 minit kerana badan bekerja lebih keras daripada biasa

Namun ramai tidak tahu cara nutrisi semasa berlari menyebabkan bonk, hitting the wall, atau fatigue berlaku

Pengambilan nutrisi semasa berlari sebenarnya banyak bergantung kepada individu namun ini antara nasihat umum yang boleh dipraktikkan ialah

Ambil karbohidrat dalam lingkungan 30g-60g setiap satu jam, ini bersamaan

โ€ข3-4 gelas air sport drink

โ€ขSatu hingga dua energy gel

โ€ขSatu energy bar

โ€ขBeberapa energy ball/chew

โ€ข2 biji pisang

โ€ข6 biji kurma

Pengambilan karbohidrat lebih daripada 60g/jam tidak digalakkan kerana badan tidak mampu untuk menyerap jumlah karbohidrat lebih daripada itu dan ia hanya akan menambah rasa tidak selesa pada sistem penghadaman

Minum air secukupnya. Kita akan mula rasa dahaga apabila kita mula kehilangan hampir 1% berat badan sebab air. Pelari disarankan berhenti minum bila perut mula berkocak

Amalan untuk minum air terlalu banyak sebelum acara larian adalah tidak digalakkan. Kandungan air yang lebih akan mengakibatkan kandungan garam dalam badan berkurang (dilutional hyponatremia) yang boleh membahayakan nyawa. Minum secukupnya hingga air kencing jernih sahaja

Sebelum melakukan aktiviti larian yang mengambil masa lebih 90 minit, aktiviti fizikal yang berat tidak disarankan sehingga 8-12 jam sebelum acara. Ini untuk mengelakkan badan pelari kehilangan air dan kita tidak sempat mengantikan air yang hilang semula

Setiap pelari memerlukan 400ml hingga 800ml setiap jam sewaktu larian. Sekiranya cawan yang disediakan di water station ialah 100-200ml, ini bermakna pelari memerlukan lebih kurang 3-5 cawan setiap jam

Mereka yang berbadan berat, berlari laju, berlari ketika cuaca panas memerlukan lebih banyak air daripada mereka yang berbadan ringan, berlari perlahan dan berlari sewaktu cuaca sejuk

Kekurangan air boleh menyebabkan dehidrasi, dehidrasi menyebabkan pelari terdedah kepada muscle cramp, heat exhaustion, heat stroke dan fatigue

Cara dan strategi pengambilan air dan karbohidrat adalah bergantung kepada individu. Ketahui pace anda, kaji water station, energy gel, buah adalah pada kilometer ke berapa dan rancangan pola pengambilan air anda

Sekiranya perlu bawa energy gel/bar atau air anda sendiri. Seeloknya gunakan energy gel/bar yang ada biasa gunakan, yang tidak menyebabkan ganguan pada perut dan sistem penghadaman anda

*bilangan makanan yang diberikan adalah dalam anggaran, mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz, sila baca kandungan nutrisi untuk setiap makanan untuk jumlah yang lebih tepat

Lawati instagram (ig) @fasathletics untuk mendapatkan lebih lagi tips-tips berkenaan larian

Credit to @fasatheletics

Mohon Ampun mohon Maaf Aza ye

086893272ji0.jpg

๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน
Assalamualaikum & Selamat Pagi semua sahabat jutawan tsyg…๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

Al-Fatihah…๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Mohon ampun & maaf atas semua kesalahan ye… ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Moga semua urusan kita dipmudahkn, dilimpahkn rezeki, diberi kesihatan yg baik & sentiasa dilindungi serta diberkati Ilahi..๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

Moga kita semua lebih Kaya & Berjaya dunia & akhirat ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผโคโคโค…

Moga hari ini lebih baik dari sebelumnya…๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ

Terima kasih semua ๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ

Aamiin ya rabbal’alamiin… ๐Ÿ™‹๐Ÿป๐Ÿ™‹๐Ÿป๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿค—๐Ÿค—๐ŸŒน๐ŸŒน

๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

45 Del ke 57 Del

 

download.jpg

Semasa ibu hamil, perutnya akan mengembang 500kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.ย 


~ Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
~ Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 DEL. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 DEL yang bersamaan dengan 20 tulang patah serentak.
~ Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.
~ Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosaยฒ yang lalu bagi wanita itu.
~ Ibu bersalin akan dapat pahala 70tahun solat dan puasa.
~ Setiap kesakitan pada uratnya, Allah hadiahkan pahala menunaikan haji.

Sakit kan? Jangan sesekali jadi anak derhaka. Hargailah dia, selagi dia ada didunia ini]
#Sesiapa sayang ibunya sila copy teks ni, dan bagi semua orang tahu bahawa jasa ibu itu sungguh besar.


Sayang ibuuuu….
Al fatihah buat yg telah mendahului kita๐Ÿ˜ญ

Kesihatan itu Tiada Tandingan

Untuk renungan bersama:

STEVE JOBBS

pengasas/pemilik APPLE Co.

Kekayaan bersih USD 10.5 Billion

atau setara RM 46 Billion.

Meninggal pada

5 Oktober 2011.

Beliau lahir 24 Februari 1955.

Meninggal dunia pada usia 56 tahun.

Kata-kata terakhir

Steve Jobbs

sebelum meninggal:

Dalam dunia business,

aku adalah simbol dari kejayaan,

seakan-akan harta dan diriku tiada pemisahan,

kerana selain kerja,

hobiku tak banyak.

Saat ini

aku berbaring di hospital, merenungi jalan kehidupanku, kekayaan,

nama, dan kedudukan,

semuanya itu tidak ada ertinya lagi.

Malam yang hening,

cahaya dan suara mesin

di sekitar katilku,

bagaikan nafasnya

maut kematian yang hampir pada diriku.

Sekarang aku mengerti,

seseorang hanya patut memiliki harta secukupnya untuk digunakan dirinya saja

itu sudah cukup.

Mengejar kekayaan tanpa batas itu

bagaikan monster yang mengerikan.

Tuhan memberi kita organ-organ perasa,

agar kita boleh merasakan cinta kasih

yang terpendam dalam hati kita yang paling dalam.

Tetapi bukan kegembiraan yang datang dari kehidupan yang mewah

โ€” itu hanya ilusi saja.

Harta kekayaan yang aku perolehi semasa aku hidup,

tak mungkin boleh ku bawa pergi.

Yang aku boleh bawa adalah kasih yang murni yang selama ini terpendam dalam hatiku.

Hanya cinta kasih itulah yang mampu memberiku kekuatan dan ketenangan.

Katil apa yang termahal di dunia ini ?

Katil orang sakit.

Orang lain boleh bukakan kereta untukmu,

orang lain boleh kerja untukmu,

tapi tidak ada orang boleh menggantikan sakitmu.

Barang yang hilang boleh didapatkan kembali,

tapi nyawa hilang

tak boleh kembali lagi.

Saat kamu masuk

ke bilik bedah,

baru kamu sedari betapa berharganya kesihatan itu.

Kita berjalan di jalan kehidupan ini.

Dengan berlalunya waktu,

suatu saat akan sampai tujuan.

Bagaikan panggung pentas pun,

tirai panggung akan tertutup,

pentas telah berakhir.

Yang patut kita hargai dan sayangkan adalah

hubungan kasih antara keluarga,

cinta akan suami-isteri

dan juga kasih persahabatan antara teman.

*HARGAI SETIAP DETIK DALAM KEHIDUPAN KITA*

%d bloggers like this: