Peringatan Bersama

Assalam and morning mommies semua…

Alhamdulilah dah masuk hari khamis. Untuk peringatan bersama.

.

🇧🇳 🇸🇺🇧🇺🇭 04:49㏂⏳
⏱ᴮᵉˡᵃⁱᵗ ⁺ ³ᵐⁱⁿ ᵀᵘᵗᵒⁿᵍ ⁺¹ᵐⁱⁿ
*11oct2018M(Khamis)*
*02Safar1440H*

▪ *04:39㏂ ɪᴍsᴀᴋ*
▪ *04:49㏂ sᴜʙᴜʜ*
▪ 06.06㏂ sʏᴜʀᴜᴋ
▪ 06.29㏂ ᴅᴜʜᴀ
▪ 12.08㏘ ᴢᴜʜᴏʀ
▪ 03.24㏘ ᴀsᴀʀ
▪ 06.08㏘ ᴍᴀɢʜʀɪʙ
▪ 07.17㏘ ɪsʏᴀᴋ

____________________

Sabda Rasulullah Shalallahu Álaihi Wasallam yang bermaksud:

*”Syaitan mengikat di pangkal kepala seseorang darimu saat ia tidur dengan tiga ikatan yang pada masing-masingnya tertulis, ‘Malammu sangat panjang, maka tidurlah!’ Bila ia bangun lalu berdzikir kepada Allah, maka satu ikatan lepas, bila ia berwudhu’ satu ikatan lagi lepas dan bila ia solat satu ikatan lagi lepas. Maka di pagi hari ia dalam keadaan semangat dengan jiwa yang baik. Namun jika ia tidak melakukan hal itu, maka di pagi hari jiwanya kotor dan ia menjadi malas.”*

(Hadith Riwayat Al-Bukhari Dan Muslim)

_____

….🌻O→السّلامُُ عٓلٓيْكُم←O🌻….
…….O→وَرَحمَةُ الله وَبَرَكَاتُهُْO…….
▁▁▁Assalamualaikum▁▁▁
▁▁▁▁Warahmatullahi▁▁▁▁
▁▁▁▁▁Wabarakatuh▁▁▁▁▁

.

Eh.. mbari ijap ingau hati mendangar dua orang remaja lelaki meninggal dalam kereta. Pagi pagi udah kana forward info dalam whatsapp ah. Bisdurang ane mungkin mengalih and tetido tarus, kereta tahan2, bepasang aircond kereta lagi tu.

Akhir nya jadi mangsa. Ane untuk peringatan dan untuk tane semua berwaspada semua… Nauzubillah.. Mudahan tane semua di lindungi dan di selamatkan oleh Allah S.W.T. Amin amin ya Allah..

Ane info nya.

.

BAHAYA!! Disangka tidur, dua remaja dijumpai mati dalam kereta

Kejadian mengejutkan penduduk Kampung Jaya Baru, dekat sini, apabila dua remaja lelaki Mohd Fitri Haimin dan Mohd Helmi Muhammad, keduanya 19 tahun ditemui mati di kerusi hadapan kereta myvi yang dipakir di tepi jalan raya disini.

Ketua Polis Daerah Kinabatangan Superintendan A. Sahak Rahmat berkata, sebaik menerima panggilan kecemasan sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kinabatangan segera dikerahkan ke lokasi kejadian.

“Siasatan awal di tempat kejadian menjumpai sebuah kereta warna putih diletakkan di tepi jalan.”Enjin kereta masih hidup dan terdapat dua lelaki di bangku hadapan dalam keadaan berbaring (tidur).”Setelah diketuk cermin dan pintu kenderaan, kedua dua lelaki tersebut langsung tidak bergerak,” katanya ketika dihubungi, malam ini.

Beliau berkata, usaha membuka pintu gagal dan Bomba Kinabatangan kemudiannya membantu.”Pintu kenderaan berjaya dibuka dan pemeriksaan awal tiada kecederaan luaran pada kedua-dua mereka.

“Mangsa telah disahkan mati di dalam kenderaan oleh pegawai perubatan Hospital Kinabatangan yang membuat pemeriksaan keatas kedua-dua mangsa yang masih berada di dalam kenderaan,” katanya.

Menurutnya, mayat dibawa ke Hospital Kinabatangan untuk bedah siasat yang akan dilakukan pada 9 pagi hari ini.

BAHAYA TIDUR DALAM KERETA..HIDUPKAN AIRCOND 👇👇👇

Kes tadi meninggal gara gara tersedut gas karbon aircon. Jadi hati hati kalau mahu tidur jangan kasi tutup rapat tu cermin kereta.
————————
■ NASIHAT DAN IKTIBAR DARI KEJADIAN INI
Bahaya Penggunaan Aircond Kereta …

(1) Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

(2) Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta,oksigen makin berkurang.

(3)Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% shj,kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, x bangun & tidak keluar dr kereta,maka kita akan collapse atau tidak sedarkn diri.

(4) Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa x sedarkn diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah x dpt dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dpt berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

(5) Apabila kereta bergerak ok shj kerana semasa kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dlm kereta melalui enjin bkn hanya oksigen yg sama circulate.

(6) Jika nak rehat mcm tu mmg boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

(7) Ketika jln sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yg masuk ke dlm kereta adalah kurang.Itu adalah tanda yg kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas,x salah buka aircond & buka tingkap sedikit.

(8) Karbon monoksida dr ekzos bukanlah penyebab semata2 kematian kerana karbon monoksida dr kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Utk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yg kenderaan lpskan.

*Please pass this info to others-famili & kwn2 sbb kita di Malaysia ni lack of knowledge mgenainya. Jika tidak, pasti kita akan ambil langkah keselamatan awal.

C&P

Wallahualam. Tq

Posted on October 11, 2018, in Uncategorized, Waspada. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: