BITCOIN TAK PERLU DIBACKUP OLEH ASET FIZIKAL

BITCOIN TAK PERLU DIBACKUP OLEH ASET FIZIKAL

1. Salah satu isu yang sering dibangkitkan oleh pengkritik2 Bitcoin ialah ianya tidak dibackup oleh apa2 aset fizikal. Sebagai perbandingannya, mereka menyatakan yang syarikat A mempunyai berbagai hartanah. Jadi hartanah2 tersebut boleh menjadi backup jika apa2 berlaku kepada saham syarikat A. Tetapi oleh sebab Bitcoin tidak mempunyai apa2 aset fizikal (e.g. hartanah, emas atau produk2 fizikal), pengkritik2 berkata pelaburan dalam Bitcoin adalah amat merbahaya.

2. Pengkritik2 ini terlepas pandang satu poin yang amat penting – Bitcoin adalah KELAS ASET YANG BARU i.e. cryptocurrency. (In case anyone

don’t understand BM, Bitcoin is a new asset class.) Dan oleh kerana ianya kelas aset yang baru, banyak cara2 tradisional untuk mengukur dan menilai aset tak boleh diaplikasikan kepada Bitcoin.

3. Kita tak boleh berkata Bitcoin tak mempunyai nilai kerana ianya tak wujud secara fizikal. Kita juga tak boleh berkata Bitcoin tak mempunyai nilai kerana ianya tak backup oleh apa2 aset fizikal. Ini adalah kerana kedua hujah2 tadi menggunakan cara tradisional untuk mengukur aset.

4. Sebagai contoh, “Uber” adalah syarikat “teksi” yang terbesar di dunia. Realitinya, Uber tak memiliki sebuah teksi pun! Adakah ini bermakna Uber menipu atau tak berharga sebab ia tak ada aset fizikal? Tidak. Malah Uber amat berharga kerana ia membawa banyak kebaikkan kepada pengguna.

5. “AirBnB” pula adalah pemilik “hotel” yang terbesar di dunia (lebih 1juta bilik), mengalahkan Hilton dan Holiday Inn! Realitinya, AirBnB tak memiliki satu bilik hotel pun! Adakah ini bermakna AirBnB menipu atau tak berharga? Tidak. Malah AirBnB amat berharga kerana ia memberi banyak kebaikkan kepada pengguna.

6. Malah “Facebook”, syarikat media yang paling popular di dunia, tak mencipta content mereka sendiri! Saya, anda dan jutaan orang di seluruh dunia yang mencipta content tersebut! Lagi sekali, walaupun FB tak ada aset fizikal tetapi FB amat bernilai kerana ianya berguna.

7. Seperti anda boleh lihat, ketiga2 syarikat di atas tidak mempunyai aset fizikal atau berniaga sepertimana syarikat tradisional berniaga. Tetapi mereka amat besar, gagah dan berjaya kerana memberikan mereka memberi banyak kebaikkan kepada pengguna. Tak ada pula pengkritik yang berkata pelaburan di dalam ketiga2 syarikat ini merbahaya kerana mereka tidak mempunyai aset fizikal atau apa2 backup!

8. Likewise, Bitcoin dan cryptocurrency yang lain tak perlu wujud secara fizikal atau mempunyai apa2 aset fizikal sebagai backup. Yg Penting Komuniti Pengguna Yg Besar Sendir mewujudkan Demand and Supply utk jadikan ianya bernilai….

“OLEH KERANA MEREKA MEMBERIKAN BANYAK KEBAIKKAN KEPADA PENGGUNA” (TELAH SAYA TERANGKAN SEBELUM INI) JIKA DIBANDINGKAN DENGAN MATA WANG KERTAS, MEREKA JUGA AMAT BERGUNA DAN BERNILAI.

9. Siapa yang masih tak nampak lagi the writing on the wall akan ketinggalan.

Cuma persoalan nya “BAGAIMANA NAK KUMPUL BITCOIN NI?”

 

Nak dapatkan bitcoin secara percuma?
Register sebagai ahli CMF di link ini?

SAYA MAHU BITCOIN PERCUMA!!!

Nk tahu jgn MALU bertanya..!

Posted on October 20, 2018, in CRYPTO MINING FARM. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: