Monthly Archives: November 2019

Huge Wake Up Call for Us as Parents

Image result for baby comel"

Please read this article.. written from the heart as a WARNING to all parents.. heed it.. or else you will hv problems with your children and your lives later on..

✍✍👇

2012 – MY STORY BEGINS

Masa ni anak saya (Haikal) baru 7 bulan. Leher belum tumbuh, pipi sama labuh dengan dagu, lengan macam roti kentang, betis gemuk sampai tenggelam lutut, bontot masih hijau. 😂 Macam baby lain juga, Haikal was cute, adorable, asyik minta dukung, kuat nangis, dan kuat menyusu badan.

Tapi malangnya, kecomelan yang ada pada Haikal waktu tu, saya dan suami tak dapat nikmati sepuasnya. I was too busy with my PhD, dan suami pulak occupied dengan kerja– he was involved in Projek Mega Jambatan Kedua Pulau Pinang masa tu. Both of us were super busy dan TAKDE MASA nak jaga anak apatah lagi nak menghargai kecomelan Haikal ketika itu.

Dah la masa tu kitorang takde support from both families. Sebab dua2 memang jenis Read the rest of this entry

Dalam kereta pun bole kasi kanser

 

 

 

C A U T I O N

Ini msg dari Dr Syed Badar Husain, pakar neurologi terkenal di Atlanta:

Plz circulate🔜

Kepada Setiap pengguna Penghawa Dingin Kereta (Car Air-Conditioning), Perkara ini adalah sangat menarik dan MESTI DIBACA, kerana ia adalah untuk KESIHATAN! Manual kereta berkata turunkan tingkap untuk membiarkan semua udara panas sebelum menghidupkan Air-conditioning

MENGAPA?
Tidak hairanlah lebih ramai orang yang mati akibat kanser berbanding sebelum ini. Kita tertanya-tanya dari mana unsur-unsur ini datang, di sini adalah satu contoh yang menjelaskan insiden penyebab kanser.

Orang ramai berada di dalam kereta mereka pada awal waktu pagi dan lewat waktu malam, 7 hari seminggu.

JANGAN menghidupkan Air-Conditioning sebaik sahaja anda memasuki kereta.

Buka tingkap kereta terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan kemudian selepas beberapa minit, baru hidupkan Air-Conditioning

Inilah sebab nya: Menurut kajian, dashboard kereta, kerusi, saluran Air-Conditioning (Air-Cond Trunking sebenarnya objek plastik di dalam kenderaan anda membebaskan Benzene, toksin penyebab Kanser. Karsinogen BESAR. Ambil masa untuk memerhatikan bau plastik dipanaskan di dalam kereta anda apabila anda membukanya,
dan SEBELUM anda menghidupkannya (Air-Cond).

Selain menyebabkan kanser, Benzene meracun tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Pendedahan yang berpanjangan boleh menyebabkan Leukemia dan meningkatkan risiko beberapa jenis kanser. Ia juga boleh menyebabkan keguguran pada wanita hamil.

Tahap Benzene yang boleh “diterima” dalam rumah ialah: 50mg setiap kaki persegi

Sebuah kereta yang diletakkan di dalam rumah, dengan tingkap-tingkap ditutup, akan mengandungi 400-800 mg Benzene – 8 kali dari tahap yang dibenarkan.

Jika diletakkan di luar rumah di bawah matahari, pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene akan naik ke 2000-4000 mg, 40 kali dari tahap yang dibenarkan.

Orang yang masuk ke dalam kereta, dengan tingkap tertutup, akhirnya akan menyedut berlebihan toksin benzena.

Benzene adalah toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati anda. Apa yang lebih buruk, ia adalah amat sukar bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut.

Jadi rakan-rakan, sila buka tingkap dan pintu kereta anda – memberikan sedikit masa untuk udara dari kawasan dalaman kereta keluar (Menghilangkan unsur toksik maut) – sebelum anda memasuki kenderaan.

Ingat: “Bila seseorang berkongsi sesuatu yang bernilai dengan anda dan anda mendapat manfaat daripadanya, anda mempunyai kewajipan untuk berkongsi dengan orang lain”

Sharing is Caring

Sambal Sotong

ed3c9e4a-6594-4736-b845-de6c7e2723d9.jpg

 

Sambal Sotong
Sotong dibersihkan
Bawang besar dipotong bulat

Bahan tumis:
Bawang merah di blend
Bawang putih diblend
Cili kisar
Asam jawa
Garam
Gula
Secukup rasa

Sedikit kicap manis utk mencantikkan sambal

Cara-cara:
Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa,masukkan bawang yg dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,last masukkan sotong

Duit Masih Sama, Cuma Pilihan Berbeza

 

13b62bd1-b366-41b2-9b12-f8687ede5dc2.jpg

Di Green Supermarket, sebagai Shopper, nada istilah menjual, nada istilah beli stok.

Tani cuma shopping apa yg perlu seja setiap bulan. Mindset tu kena betul2 tukar. Contoh sabun cuci dulu beli di kedai runcit, tapi sekarang beli di Green Supermarket.

Kenapa di sini? Sebab produk kita adalah eco friendly. bebas bahan bertoxic dan bebas kimia merbahaya. kandungannya memang sangat2 pekat.

Tentu mahal kan ?
Itu bergantung kepada jenis produk . Rata2 produk nya sangat berkualiti, jadi harga memanglah berpatutan.

Macam mana boleh dapat income?
Pertama sekali biskita mesti product lover. Maksudnya biskita mesti shopping product dan guna product. Lepas tu senang tah tani sharing dengan kawan2 dan keluarga. Anda buka mulut, ternyata rezeki akan mula masuk. Bayangkan anda ada 10 sahaja customers, anda boleh dapat income secara kasar 4 angka.

So apa tunggu lagi, jgn cuma melihat, dan meragui… Tapi cuba dan bertindak… Pasti tindakan yang anda buat tidak merugikan anda.

Resepi Kek Pandan

06a54ef7-164c-4ab3-81d5-10d44cbe4fee.jpg

 

Resepi Kek Pandan

Bahan2

150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
5 biji telur
80 ml air
4 helai daun pandan
80 ml mentega cair
1 sudu besar ovellete
Pewarna hijau
Pandan emulco

Sebelum kita mulakan proses membuat kek, panaskan ketuhar terlebih dahulu.
Ketuhar perlu dipanaskan 15 minit lebih awal sebelum memasukkan adunan
Suhu yang dicadangkan adalah 170C, ini bergantung pada jangka hayat ketuhar masing-masing.
Sediakan loyang bulat atau empat persegi
Untuk resepi ini akan menghasilkan 2 biji kek loyang ukuran 8 inc
Jika anda ingin membuat 1 kek gunakan loyang yang lebih besar

1. Daun pandan di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air
2. Tepung di campur bersama baking powder, kemudian diayak
3. Mentegar di cairkan

Cara2

Satukan, gula kastor, telur, ovellete dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder.

Dengan kelajuan maksima pukul bahan hingga menjadi putih, ringan dan gebu
Anggaran masa memukul 10 minit

Tuangkan air pandan, 1 sudu teh pewarna hijau dan 1 sudu teh pandan emulco.
Terus putar dengan kelajuan tinggi

Tuangkan mentega cair dan kaup balik adunan hingga rata

Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang

Bakar pada suhu 170C selama 40 minit

Kek ini akan mengecut sedikit dan turun sedikit masa minit terakhir proses membakar

Setelah kek masak segera keluarkan kek dan terus terbalikkan kek atas redai
Ini bagi mengelakkan kek turun oleh tarikan graviti

Selepas 10 minit, keluarkan dari loyang

Resepi kastard

Bahan (A)
160 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Cara2

Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita.. (Saya gunakan balik acuan yang digunakan untuk memasak kek tadi).
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad dan lapisan akhir pun sama habiskan kastard tadi.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

%d bloggers like this: