Huge Wake Up Call for Us as Parents

Image result for baby comel"

Please read this article.. written from the heart as a WARNING to all parents.. heed it.. or else you will hv problems with your children and your lives later on..

✍✍👇

2012 – MY STORY BEGINS

Masa ni anak saya (Haikal) baru 7 bulan. Leher belum tumbuh, pipi sama labuh dengan dagu, lengan macam roti kentang, betis gemuk sampai tenggelam lutut, bontot masih hijau. 😂 Macam baby lain juga, Haikal was cute, adorable, asyik minta dukung, kuat nangis, dan kuat menyusu badan.

Tapi malangnya, kecomelan yang ada pada Haikal waktu tu, saya dan suami tak dapat nikmati sepuasnya. I was too busy with my PhD, dan suami pulak occupied dengan kerja– he was involved in Projek Mega Jambatan Kedua Pulau Pinang masa tu. Both of us were super busy dan TAKDE MASA nak jaga anak apatah lagi nak menghargai kecomelan Haikal ketika itu.

Dah la masa tu kitorang takde support from both families. Sebab dua2 memang jenis suka duduk jauhhh dari keluarga. Entah lah, bila duduk jauh lagi senang nak gaduh kot. Hahah.

But things got even worse bila saya dalam tahun akhir pengajian PhD–
tahun paling hazabedah hazababun. 😑

Dalam 24 jam, 25 jam depan laptop.
Tidur tak cukup.
Makan tak sempat.
Nak buang air pun terpaksa peram sampai hujung minggu, jimat masa buang secara pukal. 😂
Punya lah takde masa, sambil breastfeed Haikal pun mata menghadap laptop. Breastfeed suami memang langsung tak sempat la hahahah.

Suami pun sama—
awal pagi pergi kerja, lewat malam baru balik.
Kadang2 sampai 2 pagi.
Kadang2 weekend pun kerja.
Bangla cuti pun dia tak cuti.

Masa untuk diri sendiri pun takde,
apatah lagi masa untuk anak.

Sampai la satu hari tu, saya dapat hadiah sebuah ipad. Ipad is something new masa tu. Semua orang meroyan nak ipad. Tapi zaman dah berubah. Sekarang semua orang meroyan nak Ysuku. Eh tiba 💁‍♀.

I was excited, tapi sebab I don’t really need that ipad, maka sebagai ibu paling penyayang berhati murni redup kasihmu, saya dedikasikan ipad tu kepada Haikal yang baru beberapa bulan hidup di dunia. I downloaded semuaaa educational videos dan kids learning apps yang power2 dalam ipad tu. I made sure semua apps dan videos hanya yang “ilmiah” dan bermanfaat sahaja. Sebab dalam kepala hotak saya–

“Aku takde masa nak layan dan ajar Haikal. So biarlah ipad ni ganti aku untuk ajar dia.”

Dan sejak kehadiran ipad, my life became sooo good.
Hidup saya jadi tenang dan indah seindah indahnya.
Haikal dah kurang nangis, dia tak merengek minta perhatian bila saya busy—
dia jadi anak “soleh” tiba2.

Dan oh, dia semakin bijak jugak!
He knows his ABC, 123, alif ba ta.
He speaks english with mat saleh slang.
I was so proud. 😌

And the best part is–
saya tiba2 ada BANYAK MASA to focus on my thesis and journal writing.

Haikal and his ipad were like bestfriends.
Teman sejati waktu makan, waktu travel, waktu lapang, waktu tidur, waktu main, waktu berak– kemana pergi pasti bersama. 😌

Ada few family and friends yang tegur saya masa tu. They said I should not expose too much ipad to Haikal.

Tapi saya ignore je dan anggap ini semua atas dasar “cinta suci” seorang busy mother who wants only the best for his child.

Bagi saya —
Aku yang beranakkan Haikal, aku tahu lah apa yang terbaik untuk dia.

2013 & 2014 – THE TURNING POINT

Beberapa bulan lepas tu, I noticed something was off. Haikal tiba2 jadi lain. Walaupun development dia seems normal —
he started walking, running, interacting, exploring, playing, tapi behaviourally–
he is different.

Dia jadi kuat menangis, kuat menjerit, kuat mengamuk, suka baling barang, suka gigit orang, suka pukul orang, suka cederakan diri sendiri, suka hantuk kepala kat lantai, menangis bila pijak pasir/rumput, super sensitive dengan bunyi, etc.

Kitorang cuba macam2 untuk tenangkan dia.
Pergi klinik, tak jadi apa.
Pergi bercuti konon nak spend masa, tak jadi apa.
Pergi darussyifa mandi air daun bidara, tak jadi apa.
Panggil ustaz “pagar rumah”, tak jadi apa.

Sampai lah kitorang sedar—
the only thing yang boleh tenangkan Haikal dan jadikan dia “normal” semula—
ialah ipad.

That moment was a huge wake up call for us.

Bak kata Prof Mariani (pakar psikologi)–

“Beri anak (bawah 6 tahun) gajet adalah ibarat beri anak pandu kereta sendiri. Macam mana anak boleh terbunuh secara fizikal kalau kita bagi dia pandu kereta sendiri, macam tu lah anak boleh terbunuh secara mental bila kita expose anak kepada gajet terlalu awal dan tanpa kawalan.”

Dr Nicholas Kardaras (pakar ketagihan) pulak kata–

“Kesan ketagihan skrin (TV, phone, tablet, games) pada anak2 ni sama macam kesan ketagihan dadah, ketagihan judi, ketagihan arak, ketagihan rokok, ketagihan sex kepada orang dewasa. It’s HARD to get out of it.”

So we brought Haikal to the hospital for an assessment and yes–
he was diagnosed as Excessive Screen Exposure (ketagihan skrin).

Diagnosis ni terlalu baru kat Malaysia masa tu. Even the doctor sendiri takde official label lagi untuk diagnosis ketagihan skrin ni. So anak aku ni kira pioneer la hahah. 😑

Masa diagnosis tu, I remember the doctor said–

“Your child has gone too far. He’s already developing some traits of autism. If you don’t do anything about it, he will grow as an autistic child for his entire life.”

Ayat tu —
buat jantung aku terhenti.
Terlalu berat untuk dihadam.

Pipi dah banjir dengan air mata, tiba2 doktor sambung–

“Belum terlambat untuk betulkan keadaan. Asalkan you komited dan fokus bawa Haikal jalani rawatan pemulihan. It’s not going to be easy, but it’s possible. Macam mana anak you exposed to screen everyday to develop this addiction, macam tu jugak setiap hari he has to undergo therapy to get rid of the addiction.”

Pada saat itu juga–
I decided to quit my PhD, bayar balik biasiswa, dan fokus kepada proses pemulihan Haikal.

That was my darkest lowest point in life.
3 tahun berhempas pulas dalam pengajian, bersengkang mata setiap malam, akhirnya terpaksa akur dengan rancangan tuhan.

It’s true–
anak, adalah tanggungjawab utama.
Dan jadi ibu bapa, adalah kerjaya utama.

Macam mana sibuk pun kita dalam menggapai cita2 dan mencari rezeki, still NOTHING can replace our responsibility as parents.
Macam mana bagus pun sekolah atau babysitter yang kita pilih untuk anak–
NOTHING can replace our responsibility as parents.

So untuk betulkan keadaan, kitorang daftarkan Haikal ke pusat intervensi untuk rawatan. It’s not cheap, to be frank, but itulah namanya “yuran kebodohan” bila kau acah pandai jaga anak, tapi rupanya kau sendiri yang jahanamkan anak kau. 😑

Another wake up call for us, bila dah masuk dalam pusat intervensi tu. Rupanya ramaiii budak lain dengan macam2 masalah, yang juga berpunca dari pendedahan skrin.

Ada yang mata juling, ada yang tak bercakap, ada yang hyper tak boleh duduk diam, ada yang kena balut satu badan sebab mengamuk, dan yang paling saya tak boleh lupa sampai hari ni—
this one kid named Alex (4 year old).

Alex ni paling capture my attention sebab tangan dan kaki dia dua-dua belah bengkok dan keras. Saya ingat dia memang macam tu dari lahir atau effect demam panas ke apa, tapi rupanya tak. His therapist told me that he was excessively exposed to iphone & ipad since he was a baby sampai lah umur 3 tahun.

Dan akibatnya, dia kurang dapat ransangan deria sebab bila tengok phone badan kurang bergerak, maka sistem saraf tidak diransang, maka slowly tangan dan kaki dia membengkok dan mengeras, and sekarang he’s SEVERELY addicted to screen. Everytime Alex dengar phone ringing atau nampak orang pegang phone, he will scream out loud “IPHONEEEEE!!” dan mengengsot kejar orang tu. Sumpah seram weh.

Alex adalah bukti bahawa ransangan saraf ni amat penting. Anak perlu bermain dan bergerak DENGAN BANYAK pada 4 tahun pertama. In fact the doctor said, kalau anak kurang bergerak sebab tak sihat ke apa, ibu bapa yang kena menggerakkan badan anak.

Dan tanpa kita sedar–
selama ni kita bagi anak screen time, PURPOSELY supaya mereka kurang bergerak. Sebab lagi senang jaga bila anak duduk diam. Kan?

Bila tengok macam2 keadaan aneh anak2 kat pusat intervensi tu, saya terfikir—
“Kalau seteruk ni lah kesan skrin pada anak2, kenapa takde orang buat awareness untuk educate parents? Takkan nak tunggu semua mak bapak end up kat pusat intervensi ni baru nak educate?”

And mind you, most parents yang hantar anak kat situ, semuanya bukan calang-calang orang. They are educated people, gaji 5 angka ke atas, high social status — they are very smart people.

Tapi persoalannya, kenapa diorang (termasuk aku) end up kat pusat intervensi ni untuk pulihkan anak masing2?
We are not stupid people yang tak tahu langsung jaga anak?

Jawapannya—
none of us tahu tentang kesan pendedahan skrin kepada anak. Nobody tells us about screen exposure does more harm than good, especially to kids below 6yo.

Yang kitorang nampak, anak2 belajar BANYAK GILA BENDA dari gajet. Belum 2 tahun dah hafal A-Z, dah hafal alif ba ta, dah lancar kira 1 sampai 20, dah petah cakap macam2 bahasa dengan macam2 slang.

ITU yang kitorang nampak.
Anak bijak intelek level sejuk perut ibu mengandung. 💁‍♀

Tapi yang kitorang tak nampak—
anak tak bijak urus emosi, panas baran, tak pandai berkomunikasi dan bersosial dengan peer group, tak responsive, deria tak peka, takde self-esteem, tak kreatif bila bosan, tak nampak keseronokan di luar skrin, takde empati, poor motor skills, banyak vocab tapi tak pandai meluahkan, dan macam2 isu perkembangan fizikal.

That’s why hari ni, bila ada parents yang datang cakap kat saya, betapa gajet dah buat anak dia jadi SANGAT BIJAK—
Aku gelakkan aje. 😌

ABC, 123, hafal skrip kartun, hafal lagu, cakap English slang mat saleh— itu semua nothing bila kau mula perasan anak kau sebenarnya tidak bijak emotionally, cognitively, behaviourally, socially, physically, mentally, spiritually.

Nauzubillah, bukan nak doakan yang tak baik, but seriously, do equip yourself with the right knowledge. Bukan sekadar ikut trend sekarang berlumba2 nak anak cepat baca, cepat kira, cepat hafal.

Bullshit semua tu.
Parents nowadays are insane.
We’re going AGAINST children’s fitrah.
Tu yang end up anak tak kenal diri sendiri, tak tahu potensi diri, sibuk kejar benda yang dia sendiri tak faham.

No, I’m not being anti-screen or anti-tech, nor asking you to avoid screen ke apa.
Even masa kami di pusat intervensi pun doktor tak suruh stop dedah gajet pada anak, cuma REDUCE the exposure ikut had selamat according to kids age.

So apparently, being an “educated” person tak menjamin kau adalah ibu bapa yang “terdidik”. Engineer ke lawyer ke ahli palsapah ke jutawan ke–
being parents menuntut kita untuk belajar ilmu dan kemahiran yang berbeza.
CEO hebat dalam syarikat tak menjadikan kita ibu bapa hebat di rumah kalau kita takde parenting knowledge yang betul.

Beranak dan membesarkan anak are two different things.
Ilmu dan kemahiran mendidik anak tak datang sekali masa kau beranak.
It needs to be learned and practiced along the way. Lebih2 lagi dalam dunia teknologi mencanak hari ni.

TV, phones, tablets, games are just tools–
bukan replacement untuk ambil peranan sebagai ibu bapa, guru, pengasuh terhadap anak.

2015 & 2016 – THE UNEXPECTED COVERAGE

Saya start share perjalanan pulihkan Haikal publicly to educate parents supaya tak ulang kebodohan kami. Dari Haikal mula dapatkan rawatan, sampai lah doktor tarik semula diagnosis Excessive Screen Exposure, dan Haikal disahkan normal (alhamdulillah), saya share semuanya kat blog.

Even lepas diagnosis Haikal dah ditarik balik pun, saya tak berhenti belajar dari beberapa doktor pakar untuk terus bantu perkembangan Haikal dan dalam masa yang sama beri awareness kepada ibu bapa lain.

Some experts yang banyak bantu saya from day one: Dr Sherine Ann Selvarajah, Dr Aw Tui Iar, Prof Mariani Md Nor, Dr Putri Afzan, Dr Nooraini, dan beberapa lagi saya lupa nama.

I also started reading books and research papers tentang screen exposure terhadap kanak-kanak. Some of my favourite authors: Gary Chapman, Arlene Pellicane, Sean Grover, Noel Janis-Norton, Shefali Tsabary, Nicholas Kardaras, Adele Faber, dan beberapa lagi. Pergi lah cari buku2 diorang ni. Semua best.

Bila saya selalu share what I learned and practiced on Haikal, kat socmed dan blog, saya mula dapat perhatian dari ramai ibu bapa lain dan guru2 yang bergelut dengan isu skrin/gajet dengan anak2 mereka. Sampai blog capai 600,000 views sehari. Tiba2 saya jadi kaunter pertanyaan dan tempat rujukan.

Dan tanpa saya sedar, melihat wajah lega diorang lepas bercakap dengan saya beri kepuasan yang sangat besar kepada saya. Rasa best bila dapat tolong orang, share knowledge supaya diorang tak perlu lalui tragedi hitam yang pernah saya lalui.

Sambil dalam hati berbisik–
“Mungkin ini lah PhD aku yang sebenar.”
😊

Kredit : Pn. Adlil Rajiah

Posted on November 19, 2019, in Keluarga. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: