Apa patut di buat bila dah Corona Virus masuk di Brunei?

  1. covid19 dont survive high temperature. Commonly suhu 26C ke atas will kill it. Jadi dicadangkan expose urself to sunlight dan jgn berkurung di dalam aircond. In case ada potensi jangkitan virus ini, ia boleh mati dgh suhu dimaklumkan.
  2. Jika bermesyuarat/bertemu pls do under open sunlight especially jika team tersebut ada yg maybe selsema (yg kita pun tak tahu dia ada ke tak jangkitan Covid19)
  3. Virus ini saiz nya besar berbanding size virus lain (mencecah 500 micron), jadi apa2 mask memadai. N95 adalah untuk particle bersaiz 0.3 micron ke atas so boleh pakai tetapi tidak semesti nya N95
  4. Di kulit, COVID19 akn bertahan selama 10-12 min sebelum mati, jadi katalah ada org terbersin di depan kita, jgn sentuh muka, pergi basuh tangan dan muka dgn sabun dan pls stay di suhu panas skit. Jgn masuk ke kawasan sejuk. Dalam 20 minit gitulah….it should help inshaAllah

Di benda2 besi mcm tombol
Pintu, kereta ke apa2lah yg metal.. ia boleh survive till 12 hours jika suhu nya rendah. Pada kain2 pula sekitar 8-10 jam. Tetapi basuh dgn sabun should kill it.

  1. Pls dont go to mall much, kecuali perlu sgt lah; mall kan all aircond, ia mudah tersebar but apa2 pun virus ini jika kita faham cara sebaran nya inshaAllah boleh kita elakkan.
  2. Katalah kita berada di bawah cahaya matahari terik dan panas, bersin sesiapa yg membawa virus ini tanpa kita ada sentuhan pada nya, (org bersin depan kita), sepatutnya ia mati. Tetapi jika di dalam aircond it will live happily. (and of course negara bersuhu rendah it will spread; the reason it spread faster in Europe) Now di sana suhu masih dingin.
  3. Virus ni bukan bawaan angin tau. Ia hanya disebar melalui water droplets mcn hingus, air hidung, bersin; ia boleh berjangkit dlm jarak1-2 meter. Jadi cuba stay away from sick ppl.
  4. Covid19 inshaAllah tidak memberi symtoms pada org sihat and yg ada kekuatan antibodi tinggi. Tetapi jika badan tk sihat, mmg dah demam, batuk semua tu, pls take care.
  5. virus ini masih tiada lagi ubat nya, tetapi kita boleh kuatkan badan. Ambil fruits byk2, vitamin C 1000 mg per day, atau jika tak pun sayur2 yang cukup lah. Also tidur kena cukup juga. T cells yang lawan virus ini dihasilkan byk semasa kita tidur. Tu sbb tidur tu sgt penting bila kita tak sihat. Jgn stress pasal covid19 ni. Faham dan lawan dari dalam

Posted on March 10, 2020, in Health, Keluarga. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: