Author Archives: NurAzaShake

Banyak minum air kosong lebih bahaya berbanding makan daging kambing

“BANYAK MINUM AIR KOSONG LEBIH BAHAYA BERBANDING MAKAN DAGING KAMBING”

Menurut kajian terbaru, banyak meminum air kosong boleh meninggikan tekanan darah jika dibandingkan dengan makan daging kambing.

Air kosong/suam yang selama ini dikatakan sebagai minuman sihat, boleh dipertikaikan.

Ujikaji telah dibuat selama 3 malam terhadap 2 orang peserta yang dipilih secara rambang.

Malam 1:

Peserta A diberi makan sup kambing manakala peserta B diberi 2 botol air mineral 500ml.

* Reaksi keduanya Normal.

Malam ke-2:

Peserta A diberi kari kambing dan peserta B diberi 3 botol 500ml air mineral.

*Reaksi A Normal manakala B sedikit tidak selesa.

Malam terakhir :

Peserta A diberi kambing bakar dan B, 2 botol air mineral 1 liter.

β€’ Reaksi A masih Normal manakala B beremosi.

Peserta B telah mengamuk dengan membaling botol air mineralnya dan terus merampas baki kambing bakar peserta A sambil berkata “Kalau hari-hari air kosong, siapa pun boleh naik darah macam ni!!

Kesimpulan ujikaji:

Dengan hanya meminum air kosong sahaja, boleh meninggikan tekanan darah dan tidak dapat dikawal jika dibandingkn dengan memakan daging kambing…

Pesanan pakar perubatan : jangan la makan daging kambing seorang diri.. wajib dimakan bersama…🀣🀣🀣

Cara mengelakkan dari Jangkita Coronavirus

Nasihat Doktor Mengenai Coronavirus:

1. Saiznya agak besar (sel kira-kira 400-500nm diameter), jadi mana-mana topeng biasa (bukan hanya ciri N95) harus dapat menyaringnya. Walau bagaimanapun, apabila seseorang yang bersin bersin di hadapan anda, ia akan mengambil 3 meter (lebih kurang 10 kaki) sebelum ia jatuh ke tanah dan tidak lagi di udara.

2. Apabila virus jatuh pada permukaan logam, ia akan hidup selama sekurang-kurangnya 12 jam. Jadi, ingat jika anda bersentuhan dengan permukaan logam, basuhlah tangan dengan sabun dengan teliti.

3. Virus ini boleh kekal aktif pada kain selama 6-12 jam. Detergen pakaian biasa harus membunuh virus. Untuk pakaian musim sejuk yang tidak memerlukan mencuci harian, anda boleh meletakkannya di bawah matahari untuk membunuh virus.

Mengenai simptom pneumonia yang disebabkan oleh Coronavirus:

1. Ia akan mula menjangkiti tekak, jadi tekak akan mengalami rasa sakit tekak yang kering selama 3 hingga 4 hari

2. Kemudian virus itu akan menggabungkan ke dalam cairan hidung dan menetes ke dalam trakea dan memasuki paru-paru, menyebabkan radang paru-paru. Proses ini akan mengambil masa 5 hingga 6 hari.

3. Dengan radang paru-paru, demam tinggi dan kesukaran bernafas. Kesesakan hidung tidak seperti biasa. Anda akan berasa seperti anda tenggelam dalam air. Adalah penting untuk pergi mendapatkan rawatan perubatan segera jika anda merasa seperti ini.

Mengenai pencegahan:

1. Cara yang paling biasa dijangkiti ialah dengan menyentuh perkara di khalayak ramai, jadi anda mesti mencuci tangan dengan kerap. Virus ini hanya boleh hidup di tangan anda selama 5-10 minit, tetapi banyak yang boleh berlaku dalam 5-10 minit (anda boleh menggosok mata anda atau memilih hidung anda tanpa sengaja).

2. Selain daripada mencuci tangan dengan kerap, anda boleh berkumur dengan Betadine Sore Throat Gargle untuk menghilangkan atau meminimumkan kuman semasa mereka masih dalam kerongkong (sebelum menetes ke paru-paru anda).

Orang ramai, berhati-hati dan minum banyak air.

salin, tampal dan repost.

Banjir di Sempo Bondiwoso Indonesia

Banjir di sempol bondowoso Indonesia , air datang dr gunung,

tdk ada hujan,…. Malapetaka apa lg ni… Allahuakbar

Motivasi untuk para penjual online semua. semoga bermanfaat πŸ₯°πŸ’•

download.jpg
Motivasi untuk para penjual online semua. semoga bermanfaat πŸ₯°πŸ’•
“Sis. give up ku eh. aku online seller promote barang inda jua kana bali”
“Berapa lama sudah jadi online seller?”

Read the rest of this entry

Huge Wake Up Call for Us as Parents

Image result for baby comel"

Please read this article.. written from the heart as a WARNING to all parents.. heed it.. or else you will hv problems with your children and your lives later on..

βœβœπŸ‘‡

2012 – MY STORY BEGINS

Masa ni anak saya (Haikal) baru 7 bulan. Leher belum tumbuh, pipi sama labuh dengan dagu, lengan macam roti kentang, betis gemuk sampai tenggelam lutut, bontot masih hijau. πŸ˜‚ Macam baby lain juga, Haikal was cute, adorable, asyik minta dukung, kuat nangis, dan kuat menyusu badan.

Tapi malangnya, kecomelan yang ada pada Haikal waktu tu, saya dan suami tak dapat nikmati sepuasnya. I was too busy with my PhD, dan suami pulak occupied dengan kerja– he was involved in Projek Mega Jambatan Kedua Pulau Pinang masa tu. Both of us were super busy dan TAKDE MASA nak jaga anak apatah lagi nak menghargai kecomelan Haikal ketika itu.

Dah la masa tu kitorang takde support from both families. Sebab dua2 memang jenis Read the rest of this entry

Dalam kereta pun bole kasi kanser

 

 

 

C A U T I O N

Ini msg dari Dr Syed Badar Husain, pakar neurologi terkenal di Atlanta:

Plz circulateπŸ”œ

Kepada Setiap pengguna Penghawa Dingin Kereta (Car Air-Conditioning), Perkara ini adalah sangat menarik dan MESTI DIBACA, kerana ia adalah untuk KESIHATAN! Manual kereta berkata turunkan tingkap untuk membiarkan semua udara panas sebelum menghidupkan Air-conditioning

MENGAPA?
Tidak hairanlah lebih ramai orang yang mati akibat kanser berbanding sebelum ini. Kita tertanya-tanya dari mana unsur-unsur ini datang, di sini adalah satu contoh yang menjelaskan insiden penyebab kanser.

Orang ramai berada di dalam kereta mereka pada awal waktu pagi dan lewat waktu malam, 7 hari seminggu.

JANGAN menghidupkan Air-Conditioning sebaik sahaja anda memasuki kereta.

Buka tingkap kereta terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan kemudian selepas beberapa minit, baru hidupkan Air-Conditioning

Inilah sebab nya: Menurut kajian, dashboard kereta, kerusi, saluran Air-Conditioning (Air-Cond Trunking sebenarnya objek plastik di dalam kenderaan anda membebaskan Benzene, toksin penyebab Kanser. Karsinogen BESAR. Ambil masa untuk memerhatikan bau plastik dipanaskan di dalam kereta anda apabila anda membukanya,
dan SEBELUM anda menghidupkannya (Air-Cond).

Selain menyebabkan kanser, Benzene meracun tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Pendedahan yang berpanjangan boleh menyebabkan Leukemia dan meningkatkan risiko beberapa jenis kanser. Ia juga boleh menyebabkan keguguran pada wanita hamil.

Tahap Benzene yang boleh “diterima” dalam rumah ialah: 50mg setiap kaki persegi

Sebuah kereta yang diletakkan di dalam rumah, dengan tingkap-tingkap ditutup, akan mengandungi 400-800 mg Benzene – 8 kali dari tahap yang dibenarkan.

Jika diletakkan di luar rumah di bawah matahari, pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene akan naik ke 2000-4000 mg, 40 kali dari tahap yang dibenarkan.

Orang yang masuk ke dalam kereta, dengan tingkap tertutup, akhirnya akan menyedut berlebihan toksin benzena.

Benzene adalah toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati anda. Apa yang lebih buruk, ia adalah amat sukar bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut.

Jadi rakan-rakan, sila buka tingkap dan pintu kereta anda – memberikan sedikit masa untuk udara dari kawasan dalaman kereta keluar (Menghilangkan unsur toksik maut) – sebelum anda memasuki kenderaan.

Ingat: “Bila seseorang berkongsi sesuatu yang bernilai dengan anda dan anda mendapat manfaat daripadanya, anda mempunyai kewajipan untuk berkongsi dengan orang lain”

Sharing is Caring

Sambal Sotong

ed3c9e4a-6594-4736-b845-de6c7e2723d9.jpg

 

Sambal Sotong
Sotong dibersihkan
Bawang besar dipotong bulat

Bahan tumis:
Bawang merah di blend
Bawang putih diblend
Cili kisar
Asam jawa
Garam
Gula
Secukup rasa

Sedikit kicap manis utk mencantikkan sambal

Cara-cara:
Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa,masukkan bawang yg dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,last masukkan sotong

Duit Masih Sama, Cuma Pilihan Berbeza

 

13b62bd1-b366-41b2-9b12-f8687ede5dc2.jpg

Di Green Supermarket, sebagai Shopper, nada istilah menjual, nada istilah beli stok.

Tani cuma shopping apa yg perlu seja setiap bulan. Mindset tu kena betul2 tukar. Contoh sabun cuci dulu beli di kedai runcit, tapi sekarang beli di Green Supermarket.

Kenapa di sini? Sebab produk kita adalah eco friendly. bebas bahan bertoxic dan bebas kimia merbahaya. kandungannya memang sangat2 pekat.

Tentu mahal kan ?
Itu bergantung kepada jenis produk . Rata2 produk nya sangat berkualiti, jadi harga memanglah berpatutan.

Macam mana boleh dapat income?
Pertama sekali biskita mesti product lover. Maksudnya biskita mesti shopping product dan guna product. Lepas tu senang tah tani sharing dengan kawan2 dan keluarga. Anda buka mulut, ternyata rezeki akan mula masuk. Bayangkan anda ada 10 sahaja customers, anda boleh dapat income secara kasar 4 angka.

So apa tunggu lagi, jgn cuma melihat, dan meragui… Tapi cuba dan bertindak… Pasti tindakan yang anda buat tidak merugikan anda.

Resepi Kek Pandan

06a54ef7-164c-4ab3-81d5-10d44cbe4fee.jpg

 

Resepi Kek Pandan

Bahan2

150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
5 biji telur
80 ml air
4 helai daun pandan
80 ml mentega cair
1 sudu besar ovellete
Pewarna hijau
Pandan emulco

Sebelum kita mulakan proses membuat kek, panaskan ketuhar terlebih dahulu.
Ketuhar perlu dipanaskan 15 minit lebih awal sebelum memasukkan adunan
Suhu yang dicadangkan adalah 170C, ini bergantung pada jangka hayat ketuhar masing-masing.
Sediakan loyang bulat atau empat persegi
Untuk resepi ini akan menghasilkan 2 biji kek loyang ukuran 8 inc
Jika anda ingin membuat 1 kek gunakan loyang yang lebih besar

1. Daun pandan di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air
2. Tepung di campur bersama baking powder, kemudian diayak
3. Mentegar di cairkan

Cara2

Satukan, gula kastor, telur, ovellete dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder.

Dengan kelajuan maksima pukul bahan hingga menjadi putih, ringan dan gebu
Anggaran masa memukul 10 minit

Tuangkan air pandan, 1 sudu teh pewarna hijau dan 1 sudu teh pandan emulco.
Terus putar dengan kelajuan tinggi

Tuangkan mentega cair dan kaup balik adunan hingga rata

Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang

Bakar pada suhu 170C selama 40 minit

Kek ini akan mengecut sedikit dan turun sedikit masa minit terakhir proses membakar

Setelah kek masak segera keluarkan kek dan terus terbalikkan kek atas redai
Ini bagi mengelakkan kek turun oleh tarikan graviti

Selepas 10 minit, keluarkan dari loyang

Resepi kastard

Bahan (A)
160 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Cara2

Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita.. (Saya gunakan balik acuan yang digunakan untuk memasak kek tadi).
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad dan lapisan akhir pun sama habiskan kastard tadi.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

JANGAN BANGGA DENGAN BANYAK SHALAT, PUASA DAN ZIKIR KARENA ITU SEMUA BELUM MEMBUAT ALLAH SENANG…

download.jpg

MAU TAHU APA YANG MEMBUAT ALLAH SENANG…
Nabi Musa : Wahai Allah, aku sudah melaksanakan ibadah.

Lalu manakah ibadahku yang membuat Engkau senang..

Allah.. : SHOLAT.
Sholat mu itu untukmu sendiri, karena dengan mengerjakan sholat.. engkau terpelihara dari perbuatan keji dan munkar…

DZIKIR : Dzikirmu itu hanya untukmu sendiri, membuat hatimu menjadi tenang…

PUASA uasamu itu untukmu sendiri, melatih dirimu untuk memerangi hawa nafsumu sendiri…

Nabi Musa : Lalu apa ibadahku yang membuat hatiMu senang Ya Allah …

Allah : SEDEKAH, INFAQ, ZAKAT serta PERBUATAN BAIK-mu.
Itulah yang membuat AKU senang, karena tatkala engkau membahagiakan orang yang sedang susah, AKU hadir disampingnya.
Dan AKU akan mengganti dengan ganjaran 700 kali (Al-Baqarah 261-262)…

Nah, bila kamu sibuk dengan ibadah ritual dan bangga akan itu… maka itu tandanya kamu hanya mencintai dirimu sendiri, bukan Allah.

Tapi, bila kau berbuat baik dan berkorban untuk orang lain… maka itu tandanya kau mencintai Allah dan tentu Allah senang karenanya.
Buatlah Allah senang maka Allah akan limpahkan rahmat-Nya dengan membuat hidupmu lapang dan bahagia…
(Kitab Mukasyafatul Qulub Karya Imam Al Ghazali…
Saudaraku seiman sebarkanlah ilmu ini,, agar makin Barokah. In Syaa’ Allah pahalanya slalu mengalir kpdmu,, walaupun anda sdh tiada..!!!

%d bloggers like this: