Category Archives: Leadership and Motivation

Big Why?

download.jpg

ni dapat dari geng spire.. diorg share

1. Kenapakah anda nak memulakan pekerjaan ini
2. Apakah pekerjaan yang anda nak mulakan?
3. Bagaimanakah prestasi semasa anda bekerja tersebut?
4. Apakah perkhidmatan yang bakal ditawarkan kpd majikan utk penambahbaikkan?
5. Jika pelanggan komplen produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan
apakah tindakan pada “masalah” mereka?
6. Adakah anda sudah membuat kajian tentang pekerjaan anda atau perkhidmatan yang ditawarkan menjadi yang terbaik?
7. Berapakah banyak masa yang anda sanggup korbankan untuk pekerjaan ini?
8. Apakah kaedah yang anda gunakan untuk letakkan harga diri anda semasa bekerja?
9. Bagaimanakah perkhidmatan anda berbeza dengan pesaing?
10. Siapakah pesaing anda sekarang?
11.Adakah anda boleh mendahului pesaing anda?
12. Apakah yang membezakan produk atau perkhidmatan anda berbanding produk dan perkhidmatan yang lain di pasaran?
13. Kenapakah anda “mesti” bekerja?
14. Apakah kelebihan untuk memulakan idan bagaimanakah anda akan memperolehi kelebihan saya tersebut?
15. Bagaimana anda mempromosikan perkhidmatan anda kepada majikan?
16. Apakah jenama yang anda gunakan?
17. Bagaimanakah anda melindungi jenama ini?
18. Apakah saluran yang anda gunakan bagi menjaga nama baik sanda atau perkhidmatan saya?
19. Di manakah anda mula bekerja?
20. Adakah anda memerlukan pekerja dengan kalangan ramai?
Sekiranya anda perlukan, berapa ramai dan dimanakah anda akan rekrut mereka?
21. Berapa banyakkah prestasi anda mahukan?
22. Berapa banyakkah prestasi anda buat masa ini?
23. Jika diberi pilihan pekerjaan lain adakah anda akan pergi atau masih bekerja dengan sedia ada tapi anda di beri peluang memohon untuk kenaikkan gaji?
24.Adakah anda akan membuat pinjaman dari bank, agensi atau keluarga?
25.Perlukah majikan sediakan caruman yang perlu dibuat (KWSP, SOCSO dll) untuk pekerja?
26.Apakah risiko anda dalam pekerjaan ini? Bagaimanakah anda menguruskan risiko tersebut?
27.Jika diberi peluang apa yang anda mahukan dari majikan anda?
28.Sekiranya apa yang anda rancangkan tidak berjalan dengan baik, apakah tindakan yang akan anda lakukan?
29.Apakah matlamat anda 3tahun akan datang?
30.Apakah “Big Why” yang buat anda rasa terbakar untuk bekerja?

 

Sila share, moga bermanfaat. in shaa Allah

Advertisements

3T Penting anda perlu tahu

 

download.jpg

 

Saya percaya semua orang nak berjaya. Tapi adakah tindakan kita betul-betul ke arah yang betul. Itu masalahnya sekarang ni. Cakap nak berjaya capai RM1juta tapi masih lakukan perkara yang sama. Ini yang perlu anda lakukan sekarang.

Sebelum tu saya nak beritahu pada anda, 80% kejayaan adalah berpunca dari persediaan. Tapi bukan tunggu sempurna baru nak bermula

Mudah jer formula nak buat sesuatu benda sampai jadi. Anda ikut dan amalkan untuk setiap perkara yang anda nak capai dalam hidup termasuk target jualan bulanan anda.

3T penting anda perlu tahu :

1. Target – Tetapkan apa yang anda nak capa dengan lebih terperinci, dan tuliskan supaya anda nampak lebih jelas perkara nak capai tu. Buat sesuatu tak ada matlamat boleh sesat beb.
2. Tindakan – Senaraikan apa “Things to work on” untuk anda capai matlamat supaya tahu apa yang perlu anda lakukan seterusnya.
3. Tekanan – Ini lebih kepada BIG WHY. Kenapa anda buat semua ni. Kenapa anda sanggup susah payah untuk capai matlamat anda. Ini yang buatkan anda terus buat jer.

 

Credit Najib Assadok.

Silakan share dan sama sama mendapat manfaat.

Jangan Jemu untuk Berusaha

Salam 9 Ramadhan

ADAT BERNIAGA

• Kadang orang yang paling rapat dengan kita pun tak support
• Jiran pandang semacam
• Rakan-rakan mula menjauh
• Orang pandang sebelah mata
• Kena ejek, kena sindir, kena hina, kena maki tu dah memang selalu
• Paling sadis, siap ada golongan yang anggap kita ni TAMAK SANGAT nak kaya.

Yang orang tak tahu dan tak pernah faham..
• Kita ni susah
• Kita banyak tanggungan
• Kita ni banyak masalah
• Kita ni sampai menangis kerana berusaha untuk mengubah hidup

~ Orang cuma akan pandang bila kita berjaya
~ Orang akan dengki bila kita senang sikit
~ Orang ambil kesempatan untuk jatuhkan kita

Percayalah…
9/10 REZEKI itu datang asbab BERNIAGA.

Susahnya nak cari rezeki, sanggup buat apa sahaja asalkan berkat. Orang hanya nampak luaran sahaja.

Kadang kala orang tak nampak macam mana pack-nya masa. Terkejar sana sini. Memang penat. Namun bila kita berusaha untuk berjaya pasti akan nampak hasilnya. 😊

Jangan pernah jemu untuk berusaha.
Kita adalah orang yang paling berhak tentukan jalan hidup kita!!

#TipsMotivasi

Tips Usahawan Berjaya & Maju

TIPS USAHAWAN BERJAYA & MAJU

1. Doa, Solat, sentiasa bersedekah.
Jangat ngelat, ini yang utama tau. Sentiasa meminta & berdoa pada yang Maha Kuasa.

2. Usaha bersungguh-sungguh. Jangan bagi banyak alasan.

3. Usah berhenti belajar. Sentiasa

Read the rest of this entry

%d bloggers like this: