Category Archives: Uncategorized

Apa patut di buat bila dah Corona Virus masuk di Brunei?

  1. covid19 dont survive high temperature. Commonly suhu 26C ke atas will kill it. Jadi dicadangkan expose urself to sunlight dan jgn berkurung di dalam aircond. In case ada potensi jangkitan virus ini, ia boleh mati dgh suhu dimaklumkan.
  2. Jika bermesyuarat/bertemu pls do under open sunlight especially jika team tersebut ada yg maybe selsema (yg kita pun tak tahu dia ada ke tak jangkitan Covid19)
  3. Virus ini saiz nya besar berbanding size virus lain (mencecah 500 micron), jadi apa2 mask memadai. N95 adalah untuk particle bersaiz 0.3 micron ke atas so boleh pakai tetapi tidak semesti nya N95
  4. Di kulit, COVID19 akn bertahan selama 10-12 min sebelum mati, jadi katalah ada org terbersin di depan kita, jgn sentuh muka, pergi basuh tangan dan muka dgn sabun dan pls stay di suhu panas skit. Jgn masuk ke kawasan sejuk. Dalam 20 minit gitulah….it should help inshaAllah
Read the rest of this entry

Benefits of NutraView

NutraView combines scientifically researched levels of 10mg lutein from Marigold flower and 2 mg zeaxanthin from paprika plus other beneficial ingredients such as purple carrot, black tomato, blueberry, grape seed and algal oil to support eye health. Available as liquid in sachets.

Who can benefit from NutraView?

Read the rest of this entry

Friends, DO NOT MAKE PLANS TO TRAVEL ABROAD NOW AND FOR THE NEXT NINE TO TWELVE MONTHS. Please Read On To The End :

Friends, DO NOT MAKE PLANS TO TRAVEL ABROAD NOW AND FOR THE NEXT NINE TO TWELVE MONTHS. Please Read On To The End :

The Medical Expert Strongly Advises Against Anyone Planning To Travel Abroad At This Dangerous Time.
Any Plans To Travel Is Definitely Not A Wise Decision In View Of The Very Dangerous Wuhan Virus Worldwide Infection. You Will Certainly Put Yourself At High Risk Of Getting Infected And You Can Also Become A High Risk To Infect Others Outside Your Control.
It Is Best You Seriously Consider Immediately Not To Travel Overseas At Least For Nine To Twelve Months From Today’s Date. After That Time You Can Reassess The Situation. These Are The Main Reasons You Must Not Ignore And Must Not Take it Lightly :

Read the rest of this entry

Banyak minum air kosong lebih bahaya berbanding makan daging kambing

“BANYAK MINUM AIR KOSONG LEBIH BAHAYA BERBANDING MAKAN DAGING KAMBING”

Menurut kajian terbaru, banyak meminum air kosong boleh meninggikan tekanan darah jika dibandingkan dengan makan daging kambing.

Air kosong/suam yang selama ini dikatakan sebagai minuman sihat, boleh dipertikaikan.

Ujikaji telah dibuat selama 3 malam terhadap 2 orang peserta yang dipilih secara rambang.

Malam 1:

Peserta A diberi makan sup kambing manakala peserta B diberi 2 botol air mineral 500ml.

* Reaksi keduanya Normal.

Malam ke-2:

Peserta A diberi kari kambing dan peserta B diberi 3 botol 500ml air mineral.

*Reaksi A Normal manakala B sedikit tidak selesa.

Malam terakhir :

Peserta A diberi kambing bakar dan B, 2 botol air mineral 1 liter.

β€’ Reaksi A masih Normal manakala B beremosi.

Peserta B telah mengamuk dengan membaling botol air mineralnya dan terus merampas baki kambing bakar peserta A sambil berkata “Kalau hari-hari air kosong, siapa pun boleh naik darah macam ni!!

Kesimpulan ujikaji:

Dengan hanya meminum air kosong sahaja, boleh meninggikan tekanan darah dan tidak dapat dikawal jika dibandingkn dengan memakan daging kambing…

Pesanan pakar perubatan : jangan la makan daging kambing seorang diri.. wajib dimakan bersama…🀣🀣🀣

Cara mengelakkan dari Jangkita Coronavirus

Nasihat Doktor Mengenai Coronavirus:

1. Saiznya agak besar (sel kira-kira 400-500nm diameter), jadi mana-mana topeng biasa (bukan hanya ciri N95) harus dapat menyaringnya. Walau bagaimanapun, apabila seseorang yang bersin bersin di hadapan anda, ia akan mengambil 3 meter (lebih kurang 10 kaki) sebelum ia jatuh ke tanah dan tidak lagi di udara.

2. Apabila virus jatuh pada permukaan logam, ia akan hidup selama sekurang-kurangnya 12 jam. Jadi, ingat jika anda bersentuhan dengan permukaan logam, basuhlah tangan dengan sabun dengan teliti.

3. Virus ini boleh kekal aktif pada kain selama 6-12 jam. Detergen pakaian biasa harus membunuh virus. Untuk pakaian musim sejuk yang tidak memerlukan mencuci harian, anda boleh meletakkannya di bawah matahari untuk membunuh virus.

Mengenai simptom pneumonia yang disebabkan oleh Coronavirus:

1. Ia akan mula menjangkiti tekak, jadi tekak akan mengalami rasa sakit tekak yang kering selama 3 hingga 4 hari

2. Kemudian virus itu akan menggabungkan ke dalam cairan hidung dan menetes ke dalam trakea dan memasuki paru-paru, menyebabkan radang paru-paru. Proses ini akan mengambil masa 5 hingga 6 hari.

3. Dengan radang paru-paru, demam tinggi dan kesukaran bernafas. Kesesakan hidung tidak seperti biasa. Anda akan berasa seperti anda tenggelam dalam air. Adalah penting untuk pergi mendapatkan rawatan perubatan segera jika anda merasa seperti ini.

Mengenai pencegahan:

1. Cara yang paling biasa dijangkiti ialah dengan menyentuh perkara di khalayak ramai, jadi anda mesti mencuci tangan dengan kerap. Virus ini hanya boleh hidup di tangan anda selama 5-10 minit, tetapi banyak yang boleh berlaku dalam 5-10 minit (anda boleh menggosok mata anda atau memilih hidung anda tanpa sengaja).

2. Selain daripada mencuci tangan dengan kerap, anda boleh berkumur dengan Betadine Sore Throat Gargle untuk menghilangkan atau meminimumkan kuman semasa mereka masih dalam kerongkong (sebelum menetes ke paru-paru anda).

Orang ramai, berhati-hati dan minum banyak air.

salin, tampal dan repost.

Banjir di Sempo Bondiwoso Indonesia

Banjir di sempol bondowoso Indonesia , air datang dr gunung,

tdk ada hujan,…. Malapetaka apa lg ni… Allahuakbar

Motivasi untuk para penjual online semua. semoga bermanfaat πŸ₯°πŸ’•

download.jpg
Motivasi untuk para penjual online semua. semoga bermanfaat πŸ₯°πŸ’•
“Sis. give up ku eh. aku online seller promote barang inda jua kana bali”
“Berapa lama sudah jadi online seller?”

Read the rest of this entry

Huge Wake Up Call for Us as Parents

Image result for baby comel"

Please read this article.. written from the heart as a WARNING to all parents.. heed it.. or else you will hv problems with your children and your lives later on..

βœβœπŸ‘‡

2012 – MY STORY BEGINS

Masa ni anak saya (Haikal) baru 7 bulan. Leher belum tumbuh, pipi sama labuh dengan dagu, lengan macam roti kentang, betis gemuk sampai tenggelam lutut, bontot masih hijau. πŸ˜‚ Macam baby lain juga, Haikal was cute, adorable, asyik minta dukung, kuat nangis, dan kuat menyusu badan.

Tapi malangnya, kecomelan yang ada pada Haikal waktu tu, saya dan suami tak dapat nikmati sepuasnya. I was too busy with my PhD, dan suami pulak occupied dengan kerja– he was involved in Projek Mega Jambatan Kedua Pulau Pinang masa tu. Both of us were super busy dan TAKDE MASA nak jaga anak apatah lagi nak menghargai kecomelan Haikal ketika itu.

Dah la masa tu kitorang takde support from both families. Sebab dua2 memang jenis Read the rest of this entry

Dalam kereta pun bole kasi kanser

 

 

 

C A U T I O N

Ini msg dari Dr Syed Badar Husain, pakar neurologi terkenal di Atlanta:

Plz circulateπŸ”œ

Kepada Setiap pengguna Penghawa Dingin Kereta (Car Air-Conditioning), Perkara ini adalah sangat menarik dan MESTI DIBACA, kerana ia adalah untuk KESIHATAN! Manual kereta berkata turunkan tingkap untuk membiarkan semua udara panas sebelum menghidupkan Air-conditioning

MENGAPA?
Tidak hairanlah lebih ramai orang yang mati akibat kanser berbanding sebelum ini. Kita tertanya-tanya dari mana unsur-unsur ini datang, di sini adalah satu contoh yang menjelaskan insiden penyebab kanser.

Orang ramai berada di dalam kereta mereka pada awal waktu pagi dan lewat waktu malam, 7 hari seminggu.

JANGAN menghidupkan Air-Conditioning sebaik sahaja anda memasuki kereta.

Buka tingkap kereta terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan kemudian selepas beberapa minit, baru hidupkan Air-Conditioning

Inilah sebab nya: Menurut kajian, dashboard kereta, kerusi, saluran Air-Conditioning (Air-Cond Trunking sebenarnya objek plastik di dalam kenderaan anda membebaskan Benzene, toksin penyebab Kanser. Karsinogen BESAR. Ambil masa untuk memerhatikan bau plastik dipanaskan di dalam kereta anda apabila anda membukanya,
dan SEBELUM anda menghidupkannya (Air-Cond).

Selain menyebabkan kanser, Benzene meracun tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Pendedahan yang berpanjangan boleh menyebabkan Leukemia dan meningkatkan risiko beberapa jenis kanser. Ia juga boleh menyebabkan keguguran pada wanita hamil.

Tahap Benzene yang boleh “diterima” dalam rumah ialah: 50mg setiap kaki persegi

Sebuah kereta yang diletakkan di dalam rumah, dengan tingkap-tingkap ditutup, akan mengandungi 400-800 mg Benzene – 8 kali dari tahap yang dibenarkan.

Jika diletakkan di luar rumah di bawah matahari, pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene akan naik ke 2000-4000 mg, 40 kali dari tahap yang dibenarkan.

Orang yang masuk ke dalam kereta, dengan tingkap tertutup, akhirnya akan menyedut berlebihan toksin benzena.

Benzene adalah toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati anda. Apa yang lebih buruk, ia adalah amat sukar bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut.

Jadi rakan-rakan, sila buka tingkap dan pintu kereta anda – memberikan sedikit masa untuk udara dari kawasan dalaman kereta keluar (Menghilangkan unsur toksik maut) – sebelum anda memasuki kenderaan.

Ingat: “Bila seseorang berkongsi sesuatu yang bernilai dengan anda dan anda mendapat manfaat daripadanya, anda mempunyai kewajipan untuk berkongsi dengan orang lain”

Sharing is Caring

Sambal Sotong

ed3c9e4a-6594-4736-b845-de6c7e2723d9.jpg

 

Sambal Sotong
Sotong dibersihkan
Bawang besar dipotong bulat

Bahan tumis:
Bawang merah di blend
Bawang putih diblend
Cili kisar
Asam jawa
Garam
Gula
Secukup rasa

Sedikit kicap manis utk mencantikkan sambal

Cara-cara:
Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa,masukkan bawang yg dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,last masukkan sotong

%d bloggers like this: