Category Archives: Uncategorized

JANGAN BACA KALAU PENAKUT

JANGAN BACA KALAU PENAKUT..

Pernah dengar tak kisah arwah Noraina yang mati dibunuh di KL dulu? Kuburnya terletak di Utan Aji (tak le jauh dari rumah mak Rita Rudaini) yang kononnya menahan dan menumpang motosikal pemuda2 yang balik waktu malam di kawasan berhampiran kubur Utan Aji (kubur dia di sini). Habis semua pemuda takut nak keluar lewat malam termasuk mat rempit…aman sekejap.

Pada suatu hari (hari khamis petang jumaat) ada seorang pemuda terpaksa balik ke Alor Setar kerana keluarganya mengadakan kenduri arwah. Selesai kenduri lebih kurang pukul 11.00 malam, dia pun terpaksa berangkat balik ke Kangar sendirian walaupun agak lewat kerana keesokkannya dia bekerja ( Jumaat adalah hari bekerja bagi Perlis, tapi Kedah cuti.) Sampai di Simpang Empat, jam dah menunjukkan pukul 12.00 mlm.

Dia membelokkan keretanya ke jalan Tambun Tulang dan membelok masuk ke Hujung Batu. Jalan ni adalah jalan yang hampir untuk ke rumahnya yang terletak di Long Boh. Di pertengahan jalan menuju ke rumahnya, dia pun ternampak seorang perempuan berbaju putih sedang menahan keretanya. Hatinya tergerak pula ingin menolong.

Lantas dia pun berhentikan keretanya dan bertanya “Apa halnya cik adik malam-malam buta kat sini?”. “Abang… tolong lah saya. Kereta saya rosak ni… Puas dah saya tahan kereta lain. Tapi semuanya tak nak berhenti. Boleh tak tumpangkan saya. Saya nak balik ke Long Boh. Saya boleh bayar berapa abang nak??”. Entah macam mana dia pun tergerak hati nak menolong perempuan berbaju putih yang cantik tu… Oklah. Saya pun nak ke Long Boh jugak”, terkeluar dari mulutnya… Tapi hatinya masih lagi was-was…

Diapun membuka pintu dan mempelawa perempuan itu masuk. Perempuan tu bukannya nak duduk kat belakang, terus aje duduk di depan sebelahnya. Nak juga ditegur tapi terlalu pantas perempuan tu tutup pintu dan terus lock pintu. Berdegup juga hati lelaki tu. Dia cuba tenangkan dirinya… seolah-olah takde apa yang berlaku. Dia masih lagi membisu kerana menyesal kenapalah dia dengan mudah aje membenarkan seorang perempuan menumpang keretanya di tengah malam buta ni… seorang diri pulak tu…

Tapi yang peliknya, hatinya macam ditarik supaya menolong perempuan tu… Padahal, dia tu memanglah penakut dengan perempuan! Masing-masing hanya diam membisu beberapa ketika… Tiba-tiba… dia macam ditarik- mula merasa seram & meremang bulu roma bila perempuan tu berbau wangi. Dia pun mulalah membaca ayat-ayat suci yang terlintas di kepalanya. Peluh mula membasahi dahinya. Dia makin tak senang duduk.

Perempuan tu kelihatan agak bersinar bila kenderaan yang bertembung menyuluh kearah keretanya. Dia pun memberanikan diri dengan menjeling ke arah perempuan tu bila sampai ke selekoh yang tajam. Perempuan tu juga memandang kat dia sambil tersenyum Menampakkan giginya yang putih… ditambah lagi dengan baju yang dipakainya…

Dia pun beranikan diri dan bertanya… “kenapa cik adik ni pakai baju putih malam- malam ni?? “ni memang pakaian rasmi saya setiap malam jumaat…Saya ada kelas yasin… ” jawab perempuan tu “Tapi.. putihnya lain macam aje… tak pernah pulak saya tengoknya tanya lelaki tu lagi. “Apa yang lain nya… sama aje. Eh, betul ke tak pernah tengok??” Eyea… lain macam aje. seram pulak saya dibuatnya… Ehh takkan sampai seram…

“Bertukarlah kepada Produk Presport, Melapower dan Melabrite !!! semua tu mampu bersihkan semua kekotoran degil dan jadikan baju putih bertambah putih….”

Rajin btoi membaca sampai hbs tu plak tu bacanya maaf ya sy pon terkena so share sini biar ramai2 kena. haha..

Air Nenas Panas

Air Nenas panas

Profesor Chen Huiren dari Rumah Sakit Umum Angkatan Darat Beijing menekankan bahwa jika setiap orang yang menerima buletin ini dapat meneruskan sepuluh salinan kepada orang lain’, pasti setidaknya satu kehidupan akan diselamatkan …
Saya telah melakukan sebahagian anggungjawab saya, semoga Anda juga dapat melakukannya..
Terima kasih!

Air nenas panas boleh menyelamatkan Anda seumur hidup

Nenas panas ~ dapat membunuh sel kanser.

Potong 2 hingga 3 serpihan nenas nipis dalam secawan, tambahkan air panas, ia akan menjadi “air alkali”, minum setiap hari, ia baik untuk siapa saja.

Air nenas panas melepaskan zat anti kanser, yang merupakan kemajuan terbaru dalam pengubatan kanser yang efektif di bidang medic.

Sari buah nenas panas memiliki efek untuk membunuh kista dan tumor. Terbukti untuk memperbaiki semua jenis kanser.

Air nenas panas dapat membunuh semua kuman dan racun dari dalam tubuh akibat dari alergic/alahan

Jenis pengubatan dengan ekstrak nenas hanya menghancurkan *sel-sel ganas* , itu tidak mempengaruhi sel-sel sehat.

Selain itu, asam amino dan polifenol nenas dalam jus nenas dapat mengatur tekanan darah tinggi, efektif mencegah penyumbatan pembuluh darah dalam, menyesuaikan sirkulasi darah dan mengurangi pembekuan darah.

Setelah membaca, beri tahu yang lain, keluarga, teman, Jaga kesehatan Anda sendiri..

_Edited by : Nc-brozz_

Rambut Gugur dan Botak

Tergerak hati nak share benda ni, mgkin ada yg xsuka sbb dia suka minum tp bila wife sya sendiri hampir botak sbb ketagih benda ni, sya share jugalah. Benda ni jadi zaman wife study (bujang), hari2 minum sbb mudah dan tahan mengantuk utk belajar, sampailah rambut dia gugur dan botak, skrg bila jadi kt korg lain pula, sya rasa kena share!


Peringatan sahaja.. kebenarannya terpulang kepada anda sendiri menilainya. Saya minum juga nescafe, tapi bukan 3 in 1 dan jarang2 sekali.
Kawan2 yang suka minum Nescafe..nah ini dia Keburukan Nescafe 3 in 1.
Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung dan buah pinggang.


Kawan saya (dah arwah)…
dari usia muda…
pagi nescafe…2 X..
petang nescafe…2X…
malam nescafe…2X…
depan mata saya…
bengun dari kerusi …
kaki dia terus patah…tulang dia reput…


Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakananan.
Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.
Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:
Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

  1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
  2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
  3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
  4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
  5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
  6. Tapak tangannya.semakin basah.
    Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya.
    Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan ‘Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah.
    .
    Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one.
    .
    Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung.
    Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)’
    .
    Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:
  7. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
  8. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
  9. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimer yang tinggi
  10. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
  11. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
  12. Elakkan memakan burger, nugget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
  13. Elakkan mandi selepas makan
  14. Amalkan :Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
  15. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
  16. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
  17. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.
    Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.
    So, hope for best for those who still love Nescafe.
    Dah lama dah tinggalkan Nescafe, lagipun Nestle tu kan syarikat Yahudi, Yahudi Zionis dah lama rancang untuk memusnahkan umat Islam. Tepuk dada, tanya perut.
    Masih ada yg meragui. Blh google byk artikal pasal kenapa produk 3in1 bahaya :
    Bahaya Minuman 3-in-1 Yang Kita Wajib Tahu
    Mengikut Pensyarah Program Diatetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia, bahaya minuman 3 dalam 1 kepada kita ialah:
    bahaya-minuman-3-in-1
  18. Minuman 3 in 1 mengandungi lebih dari 3 sudu teh gula dalam setiap pek.
  19. Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit di dalam minuman 3 in 1 tersebut.
  20. Minuman 3 in 1 menggunakan krimer bukan tenusu, yang dihasilkan daripada minyak kelapa sawit, iaitu sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan.
  21. Minuman 3 in 1 turut mengandungi kafein yang menyebabkan rasa berdebar (palpitasi), dan menyukarkan tidur pada waktu malam.
  22. Setiap pek minuman 3 in 1 mengandungi sehingga 200 kalori.
  23. Jumlah 200 kalori itu sama dengan 2 keping roti atau sepinggan nasi.
  24. Jika di ambil 3 paket minuman 3 in 1 sehari, ia bersamaan 600 kalori, sekaligus menyumbang kepada berat badan berlebihan.
  25. Bagi minuman 3 in 1 yang dikatakan membantu meningkatkan tenaga, kandungan seperti tongkat ali, kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana ianya mahal dan sukar untuk diperolehi.

Sekian. Wassalam. c/p : Whatsapp Group
والله أعلم.
Share!

Petua Berkesan Halau Monyet Yang Mengganggu Tanaman Anda

Kehadiran monyet atau beruk hutan serta binatang perosak lain di kebun bukan sahaja memusnahkan tanaman malah membahayakan keselamatan. Sebelum ini pokok durian dan beberapa tanaman lain yang saya tanam di kebun juga pernah di serang oleh monyet dan babi hutan.

Mujurlah ada petua halau monyet yang saya temui melalui internet. Bagi saya ianya amat berkesan dan monyet tidak lagi datang menganggu tanaman saya. Anda juga boleh cuba petua ini di kebun anda.

Petua lain halau monyet dan binatang lain ialah menggunakan sejenis sebatian yang menyerupai bau kencing harimau, boleh beli secara online. Caranya sembur di kawasan kediaman atau kebun anda, monyet dan binatang lain tak akan datang lagi.

Kali ini saya kongsikan cara buat pati atau sebatian yang menyerupai bau kencing harimau sebagai option, cara buat yang mudah dan amat menjimatkan daripada beli di kedai. Boleh buat sendiri di rumah.

Bahan-bahan:

Belacan

Ubat gegat (Tak kisah jenama apa pun boleh)

Cara-cara buat:

  1. Bakar belacan tadi untuk menaikkan lagi aromanya dan hancurkan jadi kepingan kecil
  2. Hancurkan ubat gegat menjadi butiran kecil
  3. Sediakan botol mineral terbuang yang telah di lubangkan di bahagian atas dan masukkan belacan dan ubat gegat tadi. Kuatitinya terpulang pada anda. Lagi banyak lagi bagus supaya baunya lagi power.
  4. Tutup hingga ketat botol dan ikat tali pada tengkuk botol sebagai tempat untuk gantung
  5. Letak botol yang berisi ubat gegat dan belacan tadi di kawasan kebun ataupun kediaman anda. Boleh buat hingga beberapa botol. Lebih banyak, lebih bagus.

Selamat mencuba!
👇👇👇

AKHIR NYA SAMA SAJA

“Sang Guru Pernah Berkata “*PADA AKHIRNYA SEMUANYA BERAKHIR “SAMA”*SAAT USIA 50- AN…. “CANTIK DAN JELEK, SAMA SAJA”. (tak peduli seberapa cantiknya kamu, di usia itu kerutan, darkspot, kulit kendur, tak bisa terus kamu sembunyikan dengan Gincu dan bedakmu). 🙂SAAT USIA 60-AN… “PENDIDIKAN TINGGI DAN PENDIDIKAN RENDAH, POSISI TINGGI DAN POSISI RENDAH, SAMA SAJA”. (Setelah semua pensiun, tak ada lagi boss atau bawahan).SAAT USIA 70- an… “RUMAH BESAR DAN RUMAH KECIL, SAMA SAJA”.(Tulang sendi lutut dan kakimu semakin tua, semakin sulit untuk bisa bergerak; sekarang kamu cuma butuh ruang kecil untuk bisa duduk). 😙SAAT USIA 80- an…(kalau msh hidup)
“PUNYA UANG DAN TIDAK PUNYA UANG, SAMA SAJA” .(saat itu uangmu tak lagi bisa membeli steak yg lezat, gulai, rendang, dll, karena Tubuhmu tak lagi bisa dimasuki bnyk makanan, lidahmu sudah tak punya rasa,
dan kamu tak bisa lagi ke tempat di mana kamu bisa menghabiskan uangmu). 🤨SAAT USIA 90- an… “TIDUR DAN BANGUN, SAMA SAJA”, (karena setelah bangun, kamu tetap tidak tahu apa yg akan kamu lakukan) 😐SAAT AJALMU TIBA…. “KAYA DAN MISKIN, SAMA SAJA”. Kamu hanya akan memakai kain kafan plus dimasukkan ke dalam tanah yang ukurannya sama; orang2 akan menangisi kamu kemudian melupakanmu, karena mereka sudah dipenuhi oleh persoalan hidupnya masing-masing. 😪*Oleh karena itu, semasa hidup, _jangan terlalu tinggi hati_ atas apa yg kita MILIKI, karena kita akan berakhir SAMA. _JANGAN Terlalu Keras mencari uang sampai lupa amal ibadah bekal akhirat nanti_, karena PADA AKHIRNYA kamu tak memiliki APA2…*” terkecuali Amal Kebaikan Dan Ibadah “
Yg akan di bawa Di Akhir Cerita…

Level Rezeki Tertinggi

LEVEL REZEKI TERTINGGI

Selawat sebanyak rezeki yang kita mahu.

Semakin banyak selawat semakin rezeki melimpah.

Sebab Selawat adalah tanda kita berterima kasih bersyukur dengan perjuangan baginda Rasululullah. membawa Islam dengan titik peluh dan darah baginda sehingga kita dapat nikmatinya hari ini.

Semakin banyak Selawat = tanda semakin banyak bersyukur = Allah tambah nikmat Allah tambah rezeki

bukankah Syukur itu level Rezeki tertinggi?

Siapa yang mahu sukses dalam hidupnya harus dulu sukses menjadikan selawat sebagai kebiasaan.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Silakan kongsi untuk manfaat semua

Muliakan Tetamu

Berikan layanan paling baik buat tetamu, walaupun tetamu bawa anak2 kecil, mereka sepahkan rumah kita, buat kita penat memasak ….ingat pesan Rasulullah ini…jgn kerana sayang deko rumah, kita takut brg2 hiasan rosak pecah , kita xsuka terima tetamu kerumah kita …jgn guna pinggan mangkuk pakai buang utk tetamu…gunalah segala koleksi pinggan mangkuk terbaik yg kita ada utk menghidang…biar kita berlapar asalkan tetamu pulang kekenyangan…jgn biarkan tetamu cuci pinggan mangkuk selepas makan kerana mereka adalah jambatan utk kita ke syurga…begitu mulianya tetamu dalam Islam….anak2 kecil yg lasak juga harus dimuliakan….berikan tetamu layanan terbaik’

”HARGA SEORANG TAMU“

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah saw kerana perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan si isteri menjadi kelam kabut dan merasa penat.

Lalu wanita tersebut keluar meninggalkan Rasul saw dan tidak mendapatkan jawapan apa pun dari Rasul saw.

Setelah beberapa waktu…

Rasul saw pergi ke rumah suami-isteri tersebut, Rasul saw bersabda kepada si suami : “Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini.”

Betapa bahagianya si suami demi mendengar ucapan Rasul saw tersebut, maka dia segera menghampiri isterinya untuk memberitahu bahawa tamu hari ini adalah Rasul saw.

Si isteri pun merasa bahagia kerana kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lazat dan nikmat.

Dia lakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasul saw akan pergi dari rumahnya setelah beliau mendapatkan kemuliaan dan merasa bahagia dengan keredhaan pasangan itu.

*قال للزوج عندما أخرج من بيتك دع زوجتك تنظر إلى الباب الذي أخرج منه*

Rasul saw bersabda kepada suaminya : “Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil isterimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar.”

Maka si isteri melihat Rasul saw keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya di belakang Rasul saw.

Terkejutlah si isteri dengan apa yang dilihat di depannya.

*فقال لها رسول الله هكذا دائما عندما يخرج الضيوف من بيتكِ يخرج كل البلاء والضرر والدواب من منزلك.*

Maka Rasul saw bersabda : “Seperti itulah yang terjadi. Setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pula segala bala’, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu.”

“Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah kerana kedatangannya.”

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai ALLAH.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

*قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ” إذا أراد الله بقوم خيراً أهدى لهم هدية.*

Rasul saw bersabda : “Jika ALLAH menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka ALLAH akan memberikan hadiah kepada mereka.

Para sahabat bertanya : “Hadiah apakah itu, ya Rasul saw……………?.”

*قال: الضيف ينزل برزقه، ويرتحل بذنوب أهل البيت.”*

Rasul saw bersabda : “Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah.”

*وقال صلى الله عليه وسلم: كل بيت لا يدخل فيه الضيف لا تدخله الملائكة.”*

Rasul saw bersabda : “Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk ke dalamnya.”

*وقال صلى الله عليه وسلم: ” الضيف دليل الجنة.”*

Rasul saw bersabda : “Tamu adalah penunjuk jalan menuju Syurga.”

*وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه*

Rasul saw bersabda : “Barangsiapa beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat maka hendaklah dia memuliakan tamunya.”

Mari, saling bersilaturrahim

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata:

Simpan rahasiamu berdua saja:

1. Dirimu
2. Allah swt

Jagalah di dunia ini dua keredhaan:

1. Ibumu
2. Bapamu

Mohonlah bantuan ketika susah dengan dua hal:

1. Sabar
2. Solat

Jangan risau dua hal ini:

1. Rezeki
2. Ajal

Kerana keduanya berada di bawah kekuasaan Allah swt.

Dua hal yg tak perlu diingati selamanya:

1. Kebaikanmu terhadap orang lain.
2. Kesalahan orang lain terhadapmu.

Dua hal yang jangan dilupakan selamanya:

1. Allah swt
2. Alam Akhirat

Selalu dekat dengan 4 orang ini:

1. Ibumu.
2. Ayahmu.
3. Saudara lelakimu.
4. Saudara perempuanmu.

Empat orang ini janganlah kamu kasar kepada mereka:

1. Yatim
2. Miskin
3. Fakir
4. Orang Sakit

Empat hal yang memperindah dirimu :

1. Sabar
2. Tabah
3. Tinggi ilmu
4. Dermawan

Empat orang yang hendaknya kamu dekati:

1. Orang yg Ikhlas
2. Orang yg setia
3. Orang yg dermawan
4. Orang yg jujur

Empat orang yg hendaknya jangan kamu jadikan teman:

1. Tukang bohong
2. Tukang curi/rasuah
3. Tukang hasut
4. Tukang adu domba

Empat orang ini jangan sampai kamu tahan kedermawananmu terhadap mereka:

1. Isterimu
2. anak2 mu
3. Keluargamu
4. Sahabatmu

Empat hal yang hendaknya kamu kurangi:

1. Makan
2. Tidur
3. Malas
4. Bicara berlebih2an/gosip

Empat hal yang jangan kamu putus :

1. Sholat.
2. Qur’an.
3. Zikir.
4. Silaturrahim.

Semoga dapat dimanafaatkan…

Jangan Jemu untuk Berusaha

Salam 9 Ramadhan

ADAT BERNIAGA

• Kadang orang yang paling rapat dengan kita pun tak support
• Jiran pandang semacam
• Rakan-rakan mula menjauh
• Orang pandang sebelah mata
• Kena ejek, kena sindir, kena hina, kena maki tu dah memang selalu
• Paling sadis, siap ada golongan yang anggap kita ni TAMAK SANGAT nak kaya.

Yang orang tak tahu dan tak pernah faham..
• Kita ni susah
• Kita banyak tanggungan
• Kita ni banyak masalah
• Kita ni sampai menangis kerana berusaha untuk mengubah hidup

~ Orang cuma akan pandang bila kita berjaya
~ Orang akan dengki bila kita senang sikit
~ Orang ambil kesempatan untuk jatuhkan kita

Percayalah…
9/10 REZEKI itu datang asbab BERNIAGA.

Susahnya nak cari rezeki, sanggup buat apa sahaja asalkan berkat. Orang hanya nampak luaran sahaja.

Kadang kala orang tak nampak macam mana pack-nya masa. Terkejar sana sini. Memang penat. Namun bila kita berusaha untuk berjaya pasti akan nampak hasilnya. 😊

Jangan pernah jemu untuk berusaha.
Kita adalah orang yang paling berhak tentukan jalan hidup kita!!

#TipsMotivasi

ORGAN JUGA TAKUT

HARAP DIINGAT APA YANG DITAKUTI OLEH ORGAN2 KITA?

Ginjal : Tidur lewat

Paru² : asap (rokok)

Hati : lemak

Jantung : Masin

Pankreas : Makan terlalu kenyang

Usus : Makan tanpa pantang

Mata : Komputer/Media elektronik

Hempedu : Tidak sarapan.

Maka sayangilah tubuh anda!

Kerana : Anggota dalam badan susah dicari diganti. Mahal ! Lagi pula belum pasti ada。

*_Kekentalan/Pembekuan darah_*

💢 Sharing dari Doktor Jantung :

Read the rest of this entry

%d bloggers like this: