Category Archives: Uncategorized

Dalam kereta pun bole kasi kanser

 

 

 

C A U T I O N

Ini msg dari Dr Syed Badar Husain, pakar neurologi terkenal di Atlanta:

Plz circulate🔜

Kepada Setiap pengguna Penghawa Dingin Kereta (Car Air-Conditioning), Perkara ini adalah sangat menarik dan MESTI DIBACA, kerana ia adalah untuk KESIHATAN! Manual kereta berkata turunkan tingkap untuk membiarkan semua udara panas sebelum menghidupkan Air-conditioning

MENGAPA?
Tidak hairanlah lebih ramai orang yang mati akibat kanser berbanding sebelum ini. Kita tertanya-tanya dari mana unsur-unsur ini datang, di sini adalah satu contoh yang menjelaskan insiden penyebab kanser.

Orang ramai berada di dalam kereta mereka pada awal waktu pagi dan lewat waktu malam, 7 hari seminggu.

JANGAN menghidupkan Air-Conditioning sebaik sahaja anda memasuki kereta.

Buka tingkap kereta terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan kemudian selepas beberapa minit, baru hidupkan Air-Conditioning

Inilah sebab nya: Menurut kajian, dashboard kereta, kerusi, saluran Air-Conditioning (Air-Cond Trunking sebenarnya objek plastik di dalam kenderaan anda membebaskan Benzene, toksin penyebab Kanser. Karsinogen BESAR. Ambil masa untuk memerhatikan bau plastik dipanaskan di dalam kereta anda apabila anda membukanya,
dan SEBELUM anda menghidupkannya (Air-Cond).

Selain menyebabkan kanser, Benzene meracun tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Pendedahan yang berpanjangan boleh menyebabkan Leukemia dan meningkatkan risiko beberapa jenis kanser. Ia juga boleh menyebabkan keguguran pada wanita hamil.

Tahap Benzene yang boleh “diterima” dalam rumah ialah: 50mg setiap kaki persegi

Sebuah kereta yang diletakkan di dalam rumah, dengan tingkap-tingkap ditutup, akan mengandungi 400-800 mg Benzene – 8 kali dari tahap yang dibenarkan.

Jika diletakkan di luar rumah di bawah matahari, pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene akan naik ke 2000-4000 mg, 40 kali dari tahap yang dibenarkan.

Orang yang masuk ke dalam kereta, dengan tingkap tertutup, akhirnya akan menyedut berlebihan toksin benzena.

Benzene adalah toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati anda. Apa yang lebih buruk, ia adalah amat sukar bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut.

Jadi rakan-rakan, sila buka tingkap dan pintu kereta anda – memberikan sedikit masa untuk udara dari kawasan dalaman kereta keluar (Menghilangkan unsur toksik maut) – sebelum anda memasuki kenderaan.

Ingat: “Bila seseorang berkongsi sesuatu yang bernilai dengan anda dan anda mendapat manfaat daripadanya, anda mempunyai kewajipan untuk berkongsi dengan orang lain”

Sharing is Caring

Sambal Sotong

ed3c9e4a-6594-4736-b845-de6c7e2723d9.jpg

 

Sambal Sotong
Sotong dibersihkan
Bawang besar dipotong bulat

Bahan tumis:
Bawang merah di blend
Bawang putih diblend
Cili kisar
Asam jawa
Garam
Gula
Secukup rasa

Sedikit kicap manis utk mencantikkan sambal

Cara-cara:
Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa,masukkan bawang yg dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,last masukkan sotong

Duit Masih Sama, Cuma Pilihan Berbeza

 

13b62bd1-b366-41b2-9b12-f8687ede5dc2.jpg

Di Green Supermarket, sebagai Shopper, nada istilah menjual, nada istilah beli stok.

Tani cuma shopping apa yg perlu seja setiap bulan. Mindset tu kena betul2 tukar. Contoh sabun cuci dulu beli di kedai runcit, tapi sekarang beli di Green Supermarket.

Kenapa di sini? Sebab produk kita adalah eco friendly. bebas bahan bertoxic dan bebas kimia merbahaya. kandungannya memang sangat2 pekat.

Tentu mahal kan ?
Itu bergantung kepada jenis produk . Rata2 produk nya sangat berkualiti, jadi harga memanglah berpatutan.

Macam mana boleh dapat income?
Pertama sekali biskita mesti product lover. Maksudnya biskita mesti shopping product dan guna product. Lepas tu senang tah tani sharing dengan kawan2 dan keluarga. Anda buka mulut, ternyata rezeki akan mula masuk. Bayangkan anda ada 10 sahaja customers, anda boleh dapat income secara kasar 4 angka.

So apa tunggu lagi, jgn cuma melihat, dan meragui… Tapi cuba dan bertindak… Pasti tindakan yang anda buat tidak merugikan anda.

JANGAN BANGGA DENGAN BANYAK SHALAT, PUASA DAN ZIKIR KARENA ITU SEMUA BELUM MEMBUAT ALLAH SENANG…

download.jpg

MAU TAHU APA YANG MEMBUAT ALLAH SENANG…
Nabi Musa : Wahai Allah, aku sudah melaksanakan ibadah.

Lalu manakah ibadahku yang membuat Engkau senang..

Allah.. : SHOLAT.
Sholat mu itu untukmu sendiri, karena dengan mengerjakan sholat.. engkau terpelihara dari perbuatan keji dan munkar…

DZIKIR : Dzikirmu itu hanya untukmu sendiri, membuat hatimu menjadi tenang…

PUASA uasamu itu untukmu sendiri, melatih dirimu untuk memerangi hawa nafsumu sendiri…

Nabi Musa : Lalu apa ibadahku yang membuat hatiMu senang Ya Allah …

Allah : SEDEKAH, INFAQ, ZAKAT serta PERBUATAN BAIK-mu.
Itulah yang membuat AKU senang, karena tatkala engkau membahagiakan orang yang sedang susah, AKU hadir disampingnya.
Dan AKU akan mengganti dengan ganjaran 700 kali (Al-Baqarah 261-262)…

Nah, bila kamu sibuk dengan ibadah ritual dan bangga akan itu… maka itu tandanya kamu hanya mencintai dirimu sendiri, bukan Allah.

Tapi, bila kau berbuat baik dan berkorban untuk orang lain… maka itu tandanya kau mencintai Allah dan tentu Allah senang karenanya.
Buatlah Allah senang maka Allah akan limpahkan rahmat-Nya dengan membuat hidupmu lapang dan bahagia…
(Kitab Mukasyafatul Qulub Karya Imam Al Ghazali…
Saudaraku seiman sebarkanlah ilmu ini,, agar makin Barokah. In Syaa’ Allah pahalanya slalu mengalir kpdmu,, walaupun anda sdh tiada..!!!

Anak

IMG_2493.JPG

Anak Anak

Ibu : Ustaz, saya penatlah, anak-anak aktif, cakap kena jerit-jerit, rumah semak. Ustaz ada ayat tak, nak bagi anak dengar cakap?

Sang faqir : Ayah mereka buat apa?

Ayah : Saya pun larang juga ustaz, kadang-kadang tak sabar, rotanlah habuannya, oklah sekejap. Lepas tu, ulang balik. Naik penat dah.

Sang faqir : Anak berapa orang ya?

Ayah : 4 orang, ustaz. Semua hero.

Ibu : Lasak ustaz. Kot kalau ada ayat pelembut hati untuk anak-anak bagi dengar cakap, bagilah ustaz. Kami cuba.

Sang faqir : Umur berapa ya anak-anak?

Ibu : Yang sulung 10 tahun, yang kedua 7 tahun, yang ketiga 5 tahun, yang bongsu 3 tahun.

Sang faqir : So, sekarang nak ayat bagi anak lembut hati, dengar cakap la ye?

Ibu dan Ayah sama-sama mengangguk.

Sang faqir : Sebelum saya nak bagi ayat untuk amalan, saya ada soalan nak tanya. Boleh?

Ayah : Boleh ustaz. Boleh.

Sang faqir : Sekarang masing-masing lasak, ‘tak dengar’ cakap, rumah semak. Nak tanya, masa mereka berumur 18 atau 20 tahun, agak-agak rumah semak lagi tak? Boleh Nampak mereka berlari-lari dalam rumah tak? Ada Nampak mereka lompat-lompat atas sofa di rumah tak? Ada Nampak mereka main air dalam bilik air tak? Ada Nampak mereka tukar-tukar baju, kemudian datang depan kita, tanya kita, “mak ayah, cantik tak?” Agak-agak dalam 8 tahun lagi, ada Nampak tak semua itu dalam rumah kita?

Ibu dan ayah tertunduk diam. Si ibu menitiskan air mata. Si ayah terdiam.

Sang faqir : Fitrah anak-anak adalah bermain. Kita sebagai ibubapa tidak boleh halang fitrah tersebut. Kita boleh bentuk fitrah tersebut. Kerja dengan mereka. Komunikasi. Itulah ayat pelembut hati untuk anak-anak.

Cuba kita periksa, berapa kali dalam sehari kita baca Al Quran dengan mereka? Berapa kali kita ceritakan kisah-kisah para Nabi dan Rasul serta Sahabat atau Para Ulama kepada mereka? Berapa kali kita sentuh anak kita dengan belaian? Berapa kali kita peluk anak kita? Berapa kali kita cium anak kita? Berapa kerap kita berbual dengan anak-anak kita? Agak-agak dalam 8 tahun lagi, kita boleh kah buat semua tu pada mereka?

Kita asyik fikir, yang kita perlukan ketenangan, ada kita fikir yang mereka perlukan kasih sayang?

Anak kita nakal, berlari sana sini, lompat sana sini. Sedarkah kita, mereka sedang menegur kita? “Mak ayah, kami kekurangan belaian, belailah kami.”

8 tahun lagi, tuan puan. 8 tahun lagi. Kita tidak akan nampak dah situasi sekarang. Yang kita Nampak waktu itu adalah kenangan tempat mereka melompat, tempat mereka berlari, tempat mereka jatuh.

Kita sebagai ibubapa bukan sekadar membilang hari untuk umur kita, tetapi kita perlu mengira hari umur anak-anak, mereka akan semakin membesar, tidak lama, jika dikira, sebentar sahaja semuanya pantas berlalu. Kenapa perlu BUANG MASA?

Bentuk mereka, main bersama mereka. Ajak mereka kerja bersama. Bukan mereka kerja untuk kita.

Melarang mereka, hanya akan sekadar membuatkan mereka lebih memberontak.

Peluklah mereka, ciumlah mereka, berbuallah dengan mereka dan belailah mereka. Kerana 8 tahun lagi, semua itu sudah terhad untuk kita lakukan.

(Ibu dan Ayah tadi menangis)

Ibu : Saya salah ustaz. Saya bukan ibu yang baik. Memang saya asyik marah saja anak, saya tak perasan pun mereka kurang belaian saya. Saya salah.

Ayah : Saya pun asyik marah-marah diorang ustaz. Tak terlewat lagi kan untuk saya ubah, ustaz?

Sang faqir : Tidak terlewat, tuan puan. Masih sempat. Tuan puan tidak salah dan bukan ibubapa yang jahat tetapi kita tidak faham. Masih sempat untuk ubah suasana.

Ayah : Terima kasih ustaz atas nasihat.

Ibu : Terima kasih ustaz.

Sang faqir : Sama-sama. BarakALLAHu Fiikum. Semoga sentiasa bahagia dalam Rahmat dan Redha ALLAH.

Mereka berlalu.

Kepada ibubapa lain. Ingatlah, 8-10 tahun bukan masa yang panjang, singkat sahaja untuk pembesaran anak-anak.

Hargai setiap detik itu. Supaya kita tidak menyesali setiap detik itu suatu masa nanti.

Wassalaam.

#copypaste

 

IMG_2516.JPG

Anak Anak

Makin kuat kabus jerebu di Brunei ane

61534230424_JEREBUINDO.jpg

Jerebu mengandungi bahan kimia asing halus yg terbakar. Bahan ini amat mengancam keseimbangan oksigen didalam sel melalui sistem pernafasan yg terancam.

Jgn lupa minum air kelapa dan limau nipis ketika bencana ini.

Air kelapa mengandungi oksigen larut mudah menembusi sel. Limau nipis adalah vitamin C asli yg dpt menyerap asid sebelum sempat bertukar menjadi gas yg lebih merbahaya.

Oleh Prof. Dr Norhisham Wahab.

Sayangi keluarga anda.

Nah untuk biskita yang malas kan membali air kelapa atau minum limau nipis, paling senang amalkan 2 bj pagi dan 2 bj malam makan Vitamin Celwise ane.

40497dae-3833-4206-87f8-f1a3786c6c4e.jpg

2ed1db9b-cf07-4af9-aadf-e92bd8c86223.jpg

 

 

Share pun kena bagi Commission

Aza share saja. Aza ukan bjual. Aza share kan produk yg Aza sendiri gunakan. Alhamdulilah smua berpias hati. Klu mau sendiri membali sendiri shopping online or sendiri Walk In paling dakat kadai nya d Kota Kinbalu or Kuching, pilihan produk dlm Green Supermarket ane ada labih dr 350+ item. Join member bulan ane hanya $5 atau RM10. Valid shingga 18hb sept ane. Lapas atu akan balik normal price $25/RM70.

.

Apa sj benefit nya bila dh join?

Bila dh join member dpt Read the rest of this entry

Kebaikan Nutragene

NUTRAGENE dikenali juga DNA plus utk meningkatkan metabolisma tubuh agar sentiasa cergas dan sihat bertenaga

Kandungan

Mengandungi ekstrak minyak / telur ikan salmon yg tinggi utk kesihatan otak, jantung dan tubuh

Buah prune yg mengandungi pelbagai vitamin dan mineral utk pemulihan pada DNA tubuh

❇ Membantu memulihkan kembali kerosakan tisu dalam tubuh selepas kecederaan , luka atau kesan antioksidan

❇ Membantu memperbaiki kekurangan zat dalam tubuh akibat radikal bebas, asap rokok, pemakanan tidak seimbang, berlemak, tidak teratur

❇ Sangat diperlukan untuk mengembalikan tenaga bagi biskita yang sibuk dan aktif dengan tugasan harian, kurang mengambil sayur-sayuran dan mengelakkan depresi

Siapa yg disyorkan untuk menggunakan

🖲 lemah tenaga

🖲 terkena strok

🖲 selalu demam

🖲 sakit sendi

🖲 kencing manis

🖲 anti kanser

🖲selepas pembedahan

🖲menguatkan minda

🖲darah tinggi/ masalah jantung

🖲masalah kulit kering/ gatal

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

 

f3b77d37-1a79-4092-8571-8a5fd42ad4d7.jpg

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH
‘Nak berjaya hati kena kental , kuat semangat , jgn pernah mngalah , sekali pun kita d landa ujian atau kita down , look back ur ‘Big why’ permulaan u melangkah utk maju. Bangkitlah wahai hati klu bkn diri sendiri yg merubahnya . Sentiasa berdoa dekat dgn Allah sesungguhnya Allah sentiasa bersama2 dgn kita . Percayalah rezeki Allah itu luas. Tinggal kita saja yg berusaha dan bertindak dan finally u got the goals ur target .In sha Allah ‘

Assalamu’alaikum & good morning😊

Big Why?

download.jpg

ni dapat dari geng spire.. diorg share

1. Kenapakah anda nak memulakan pekerjaan ini
2. Apakah pekerjaan yang anda nak mulakan?
3. Bagaimanakah prestasi semasa anda bekerja tersebut?
4. Apakah perkhidmatan yang bakal ditawarkan kpd majikan utk penambahbaikkan?
5. Jika pelanggan komplen produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan
apakah tindakan pada “masalah” mereka?
6. Adakah anda sudah membuat kajian tentang pekerjaan anda atau perkhidmatan yang ditawarkan menjadi yang terbaik?
7. Berapakah banyak masa yang anda sanggup korbankan untuk pekerjaan ini?
8. Apakah kaedah yang anda gunakan untuk letakkan harga diri anda semasa bekerja?
9. Bagaimanakah perkhidmatan anda berbeza dengan pesaing?
10. Siapakah pesaing anda sekarang?
11.Adakah anda boleh mendahului pesaing anda?
12. Apakah yang membezakan produk atau perkhidmatan anda berbanding produk dan perkhidmatan yang lain di pasaran?
13. Kenapakah anda “mesti” bekerja?
14. Apakah kelebihan untuk memulakan idan bagaimanakah anda akan memperolehi kelebihan saya tersebut?
15. Bagaimana anda mempromosikan perkhidmatan anda kepada majikan?
16. Apakah jenama yang anda gunakan?
17. Bagaimanakah anda melindungi jenama ini?
18. Apakah saluran yang anda gunakan bagi menjaga nama baik sanda atau perkhidmatan saya?
19. Di manakah anda mula bekerja?
20. Adakah anda memerlukan pekerja dengan kalangan ramai?
Sekiranya anda perlukan, berapa ramai dan dimanakah anda akan rekrut mereka?
21. Berapa banyakkah prestasi anda mahukan?
22. Berapa banyakkah prestasi anda buat masa ini?
23. Jika diberi pilihan pekerjaan lain adakah anda akan pergi atau masih bekerja dengan sedia ada tapi anda di beri peluang memohon untuk kenaikkan gaji?
24.Adakah anda akan membuat pinjaman dari bank, agensi atau keluarga?
25.Perlukah majikan sediakan caruman yang perlu dibuat (KWSP, SOCSO dll) untuk pekerja?
26.Apakah risiko anda dalam pekerjaan ini? Bagaimanakah anda menguruskan risiko tersebut?
27.Jika diberi peluang apa yang anda mahukan dari majikan anda?
28.Sekiranya apa yang anda rancangkan tidak berjalan dengan baik, apakah tindakan yang akan anda lakukan?
29.Apakah matlamat anda 3tahun akan datang?
30.Apakah “Big Why” yang buat anda rasa terbakar untuk bekerja?

 

Sila share, moga bermanfaat. in shaa Allah

%d bloggers like this: