Category Archives: Islam Indah

Mohon Ampun mohon Maaf Aza ye

086893272ji0.jpg

๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน
Assalamualaikum & Selamat Pagi semua sahabat jutawan tsyg…๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

Al-Fatihah…๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Mohon ampun & maaf atas semua kesalahan ye… ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Moga semua urusan kita dipmudahkn, dilimpahkn rezeki, diberi kesihatan yg baik & sentiasa dilindungi serta diberkati Ilahi..๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

Moga kita semua lebih Kaya & Berjaya dunia & akhirat ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผโคโคโค…

Moga hari ini lebih baik dari sebelumnya…๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ

Terima kasih semua ๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ

Aamiin ya rabbal’alamiin… ๐Ÿ™‹๐Ÿป๐Ÿ™‹๐Ÿป๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿค—๐Ÿค—๐ŸŒน๐ŸŒน

๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Tips Berniaga

images.jpg

Tips Berniaga – Niat

Pasang Niat tane berniaga ane beribadah kerana Allah.

Sebab setiap niat yang tane pasang kerana Allah akan dapat pahala.
Then kitane ubah Niat tane kepada Membantu, Menolong Orang yang banar banar memerlukan produk yang tane kongsikan atu.

Bukan hanya mengharapkan Sales atau Direct Selling keuntungan semata.

Tane dahulukan dan pasang Niat utk membantu org lain biar ia tahu dan dapat manfaat dari produk yg tane kongsikan.

Masih ramai yg alum tahu pasal No 1 Family Online Shopping ane. Insya Allah yakin pada Allah rezeki tane tetap ada, yang penting tane berdoa, usaha ikthiar dan tawakal.

Ayuh … sama sama berdoa

download.jpg

 

Assalamualaikum Saudaraku dan Sahabatku yg d Rahmati Allah,, Selamat pagi yg penuh kebajikan dan Rahmat,,,
D doakan semoga d angkat kelangit dan d makbulkan segala Doa-doa yg d pohonkan untuk semua nya

Ya Allahu Ya Ghafar

Mohon d ampuni segala Dosa2 kami,
Dosa2 kedua Iba Bapa kami
Dosa2 seluruh ahli keluarga kami,
Dosa2 seluruh kaum muslimin, muslimat, mukminin dan mukminat

Ya Allahu Ya Wahab

Mohon d kurniakan kpd kami
kesihatan tubuh badan, kesihatan akal fikiran
Kesihatan hati nurani
Dan Kesihatan semua panca indera kami,

Ya Allahu Ya A’zim
Mohon d panjangkan usia kami / Umor kami sentiasa dlm beriman pada mu Ya Allah,,,

Ya Allahu Ya Rahman Ya Rahim

Mohon Tingkatkn lah keimanan kami,
ketakwaan kami
Kesabaran kami
Suburkan lah perasaan dan sifat-sifat
Kasih mengasihi
Sayang menyayangi
Hormat menghormati sesama hamba- hambamu ya Allah

Mohon padamu Ya Allah,
D kurniakan kpd kami
kesejahteraan,
Kesenangan,
Kedamaian
Kebahagiaan
Ketenangan
D Dunia dan D Akhirat

Ya Allahu Ya Latip,
Agar d permudahkan segala urusan Dunia dan Akhirat kami,
Jauhkan kami drp sifat2 dan perkara2 yg
Melalaikan kami
Sikap Malas,
Sifat sombong
Sifat Berpura pura
Sifat Ria
Sifat Hasad Dengki

Ya Haiyu Ya Qaiyum,
Mohon d jauhkn, d hindarkan dan d lindungi kami semua drp perkara2 yg mendatangkn,
Keburukan,
Kejahatan,
Bahaya,
Bala Bencana,
Malapetaka
Bersangka buruk
Bermusuhan
Beselisih faham
Dan d jauhkn kami drp Fitnah Dunia dan akhirat

Allahuma Ya Razaq,
Kurniakan, bukakan dan permudahkan lah kpd kami
Rezeki yg Luas
Rezeki yg Mewah
Rezeki yg Banyak
Rezeki Yg Halal Thoiban
Lagi Barakah

Ya Allahu Ya Syakur

Sesungguhnya kami mensyukuri nikmat yg telah engkau berikan kepada kami
Semoga kami d kurniakan kejayaan d Dunia dan d Akhirat dgn Rahmatย  serta keredhaan mu Ya Allah, Aaamen Ya Rabbal Alamin, wassaalam

55 AMALAN SUNNAH RASULLAH

55 AMALAN SUNNAH RASULULLAH

download.png

*1. PANDANGAN MATA*

Pandangan mata adalah anak panah iblis. Lihat bukan muhrim sekali saja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tiada kusyuk.

*2 MAKAN GARAM*

Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam Read the rest of this entry

Tazkirah subuh

561820_425297354193785_1294449143_n.jpg

Rasulullah S.A.W bersabda (maksudnya): “Apabila kamu melalui taman-taman syurga, hendaklah kamu ikut menikmatinya.”


Para sahabat bertanya, “Apakah taman-taman syurga itu wahat Rasulullah?”


Baginda menjawab,”Itulah dia Majlis Zikir (Ilmu). Barang siapa menempuh suatu jalan bagi mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalannya ke Syurga”
(HR Muslim)

AKHIR NYA SAMA SAJA

“Sang Guru Pernah Berkata “*PADA AKHIRNYA SEMUANYA BERAKHIR “SAMA”*SAAT USIA 50- AN…. “CANTIK DAN JELEK, SAMA SAJA”. (tak peduli seberapa cantiknya kamu, di usia itu kerutan, darkspot, kulit kendur, tak bisa terus kamu sembunyikan dengan Gincu dan bedakmu). ๐Ÿ™‚SAAT USIA 60-AN… “PENDIDIKAN TINGGI DAN PENDIDIKAN RENDAH, POSISI TINGGI DAN POSISI RENDAH, SAMA SAJA”. (Setelah semua pensiun, tak ada lagi boss atau bawahan).SAAT USIA 70- an… “RUMAH BESAR DAN RUMAH KECIL, SAMA SAJA”.(Tulang sendi lutut dan kakimu semakin tua, semakin sulit untuk bisa bergerak; sekarang kamu cuma butuh ruang kecil untuk bisa duduk). ๐Ÿ˜™SAAT USIA 80- an…(kalau msh hidup)
“PUNYA UANG DAN TIDAK PUNYA UANG, SAMA SAJA” .(saat itu uangmu tak lagi bisa membeli steak yg lezat, gulai, rendang, dll, karena Tubuhmu tak lagi bisa dimasuki bnyk makanan, lidahmu sudah tak punya rasa,
dan kamu tak bisa lagi ke tempat di mana kamu bisa menghabiskan uangmu). ๐ŸคจSAAT USIA 90- an… “TIDUR DAN BANGUN, SAMA SAJA”, (karena setelah bangun, kamu tetap tidak tahu apa yg akan kamu lakukan) ๐Ÿ˜SAAT AJALMU TIBA…. “KAYA DAN MISKIN, SAMA SAJA”. Kamu hanya akan memakai kain kafan plus dimasukkan ke dalam tanah yang ukurannya sama; orang2 akan menangisi kamu kemudian melupakanmu, karena mereka sudah dipenuhi oleh persoalan hidupnya masing-masing. ๐Ÿ˜ช*Oleh karena itu, semasa hidup, _jangan terlalu tinggi hati_ atas apa yg kita MILIKI, karena kita akan berakhir SAMA. _JANGAN Terlalu Keras mencari uang sampai lupa amal ibadah bekal akhirat nanti_, karena PADA AKHIRNYA kamu tak memiliki APA2…*” terkecuali Amal Kebaikan Dan Ibadah “
Yg akan di bawa Di Akhir Cerita…

Level Rezeki Tertinggi

LEVEL REZEKI TERTINGGI

Selawat sebanyak rezeki yang kita mahu.

Semakin banyak selawat semakin rezeki melimpah.

Sebab Selawat adalah tanda kita berterima kasih bersyukur dengan perjuangan baginda Rasululullah. membawa Islam dengan titik peluh dan darah baginda sehingga kita dapat nikmatinya hari ini.

Semakin banyak Selawat = tanda semakin banyak bersyukur = Allah tambah nikmat Allah tambah rezeki

bukankah Syukur itu level Rezeki tertinggi?

Siapa yang mahu sukses dalam hidupnya harus dulu sukses menjadikan selawat sebagai kebiasaan.

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุตูŽู„ูู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุขู„ู ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู

Silakan kongsi untuk manfaat semua

Muliakan Tetamu

Berikan layanan paling baik buat tetamu, walaupun tetamu bawa anak2 kecil, mereka sepahkan rumah kita, buat kita penat memasak ….ingat pesan Rasulullah ini…jgn kerana sayang deko rumah, kita takut brg2 hiasan rosak pecah , kita xsuka terima tetamu kerumah kita …jgn guna pinggan mangkuk pakai buang utk tetamu…gunalah segala koleksi pinggan mangkuk terbaik yg kita ada utk menghidang…biar kita berlapar asalkan tetamu pulang kekenyangan…jgn biarkan tetamu cuci pinggan mangkuk selepas makan kerana mereka adalah jambatan utk kita ke syurga…begitu mulianya tetamu dalam Islam….anak2 kecil yg lasak juga harus dimuliakan….berikan tetamu layanan terbaik’

โ€HARGA SEORANG TAMUโ€œ

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah saw kerana perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan si isteri menjadi kelam kabut dan merasa penat.

Lalu wanita tersebut keluar meninggalkan Rasul saw dan tidak mendapatkan jawapan apa pun dari Rasul saw.

Setelah beberapa waktu…

Rasul saw pergi ke rumah suami-isteri tersebut, Rasul saw bersabda kepada si suami : “Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini.”

Betapa bahagianya si suami demi mendengar ucapan Rasul saw tersebut, maka dia segera menghampiri isterinya untuk memberitahu bahawa tamu hari ini adalah Rasul saw.

Si isteri pun merasa bahagia kerana kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lazat dan nikmat.

Dia lakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasul saw akan pergi dari rumahnya setelah beliau mendapatkan kemuliaan dan merasa bahagia dengan keredhaan pasangan itu.

*ู‚ุงู„ ู„ู„ุฒูˆุฌ ุนู†ุฏู…ุง ุฃุฎุฑุฌ ู…ู† ุจูŠุชูƒ ุฏุน ุฒูˆุฌุชูƒ ุชู†ุธุฑ ุฅู„ู‰ ุงู„ุจุงุจ ุงู„ุฐูŠ ุฃุฎุฑุฌ ู…ู†ู‡*

Rasul saw bersabda kepada suaminya : “Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil isterimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar.”

Maka si isteri melihat Rasul saw keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya di belakang Rasul saw.

Terkejutlah si isteri dengan apa yang dilihat di depannya.

*ูู‚ุงู„ ู„ู‡ุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ู‡ูƒุฐุง ุฏุงุฆู…ุง ุนู†ุฏู…ุง ูŠุฎุฑุฌ ุงู„ุถูŠูˆู ู…ู† ุจูŠุชูƒู ูŠุฎุฑุฌ ูƒู„ ุงู„ุจู„ุงุก ูˆุงู„ุถุฑุฑ ูˆุงู„ุฏูˆุงุจ ู…ู† ู…ู†ุฒู„ูƒ.*

Maka Rasul saw bersabda : “Seperti itulah yang terjadi. Setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pula segala bala’, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu.”

“Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah kerana kedatangannya.”

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai ALLAH.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

*ู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ” ุฅุฐุง ุฃุฑุงุฏ ุงู„ู„ู‡ ุจู‚ูˆู… ุฎูŠุฑุงู‹ ุฃู‡ุฏู‰ ู„ู‡ู… ู‡ุฏูŠุฉ.*

Rasul saw bersabda : “Jika ALLAH menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka ALLAH akan memberikan hadiah kepada mereka.

Para sahabat bertanya : “Hadiah apakah itu, ya Rasul saw……………?.”

*ู‚ุงู„: ุงู„ุถูŠู ูŠู†ุฒู„ ุจุฑุฒู‚ู‡ุŒ ูˆูŠุฑุชุญู„ ุจุฐู†ูˆุจ ุฃู‡ู„ ุงู„ุจูŠุช.”*

Rasul saw bersabda : “Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah.”

*ูˆู‚ุงู„ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ูƒู„ ุจูŠุช ู„ุง ูŠุฏุฎู„ ููŠู‡ ุงู„ุถูŠู ู„ุง ุชุฏุฎู„ู‡ ุงู„ู…ู„ุงุฆูƒุฉ.”*

Rasul saw bersabda : “Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk ke dalamnya.”

*ูˆู‚ุงู„ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ” ุงู„ุถูŠู ุฏู„ูŠู„ ุงู„ุฌู†ุฉ.”*

Rasul saw bersabda : “Tamu adalah penunjuk jalan menuju Syurga.”

*ูˆู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ู…ู† ูƒุงู† ูŠุคู…ู† ุจุงู„ู„ู‡ ูˆุงู„ูŠูˆู… ุงู„ุขุฎุฑ ูู„ูŠูƒุฑู… ุถูŠูู‡*

Rasul saw bersabda : “Barangsiapa beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat maka hendaklah dia memuliakan tamunya.”

Mari, saling bersilaturrahim

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata:

Simpan rahasiamu berdua saja:

1. Dirimu
2. Allah swt

Jagalah di dunia ini dua keredhaan:

1. Ibumu
2. Bapamu

Mohonlah bantuan ketika susah dengan dua hal:

1. Sabar
2. Solat

Jangan risau dua hal ini:

1. Rezeki
2. Ajal

Kerana keduanya berada di bawah kekuasaan Allah swt.

Dua hal yg tak perlu diingati selamanya:

1. Kebaikanmu terhadap orang lain.
2. Kesalahan orang lain terhadapmu.

Dua hal yang jangan dilupakan selamanya:

1. Allah swt
2. Alam Akhirat

Selalu dekat dengan 4 orang ini:

1. Ibumu.
2. Ayahmu.
3. Saudara lelakimu.
4. Saudara perempuanmu.

Empat orang ini janganlah kamu kasar kepada mereka:

1. Yatim
2. Miskin
3. Fakir
4. Orang Sakit

Empat hal yang memperindah dirimu :

1. Sabar
2. Tabah
3. Tinggi ilmu
4. Dermawan

Empat orang yang hendaknya kamu dekati:

1. Orang yg Ikhlas
2. Orang yg setia
3. Orang yg dermawan
4. Orang yg jujur

Empat orang yg hendaknya jangan kamu jadikan teman:

1. Tukang bohong
2. Tukang curi/rasuah
3. Tukang hasut
4. Tukang adu domba

Empat orang ini jangan sampai kamu tahan kedermawananmu terhadap mereka:

1. Isterimu
2. anak2 mu
3. Keluargamu
4. Sahabatmu

Empat hal yang hendaknya kamu kurangi:

1. Makan
2. Tidur
3. Malas
4. Bicara berlebih2an/gosip

Empat hal yang jangan kamu putus :

1. Sholat.
2. Qur’an.
3. Zikir.
4. Silaturrahim.

Semoga dapat dimanafaatkan…

Jangan Jemu untuk Berusaha

Salam 9 Ramadhan

ADAT BERNIAGA

โ€ข Kadang orang yang paling rapat dengan kita pun tak support
โ€ข Jiran pandang semacam
โ€ข Rakan-rakan mula menjauh
โ€ข Orang pandang sebelah mata
โ€ข Kena ejek, kena sindir, kena hina, kena maki tu dah memang selalu
โ€ข Paling sadis, siap ada golongan yang anggap kita ni TAMAK SANGAT nak kaya.

Yang orang tak tahu dan tak pernah faham..
โ€ข Kita ni susah
โ€ข Kita banyak tanggungan
โ€ข Kita ni banyak masalah
โ€ข Kita ni sampai menangis kerana berusaha untuk mengubah hidup

~ Orang cuma akan pandang bila kita berjaya
~ Orang akan dengki bila kita senang sikit
~ Orang ambil kesempatan untuk jatuhkan kita

Percayalah…
9/10 REZEKI itu datang asbab BERNIAGA.

Susahnya nak cari rezeki, sanggup buat apa sahaja asalkan berkat. Orang hanya nampak luaran sahaja.

Kadang kala orang tak nampak macam mana pack-nya masa. Terkejar sana sini. Memang penat. Namun bila kita berusaha untuk berjaya pasti akan nampak hasilnya. ๐Ÿ˜Š

Jangan pernah jemu untuk berusaha.
Kita adalah orang yang paling berhak tentukan jalan hidup kita!!

#TipsMotivasi

%d bloggers like this: