Category Archives: Islam Indah

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata

Sayyidina Ali bin Abi Talib telah berkata:

Simpan rahasiamu berdua saja:

1. Dirimu
2. Allah swt

Jagalah di dunia ini dua keredhaan:

1. Ibumu
2. Bapamu

Mohonlah bantuan ketika susah dengan dua hal:

1. Sabar
2. Solat

Jangan risau dua hal ini:

1. Rezeki
2. Ajal

Kerana keduanya berada di bawah kekuasaan Allah swt.

Dua hal yg tak perlu diingati selamanya:

1. Kebaikanmu terhadap orang lain.
2. Kesalahan orang lain terhadapmu.

Dua hal yang jangan dilupakan selamanya:

1. Allah swt
2. Alam Akhirat

Selalu dekat dengan 4 orang ini:

1. Ibumu.
2. Ayahmu.
3. Saudara lelakimu.
4. Saudara perempuanmu.

Empat orang ini janganlah kamu kasar kepada mereka:

1. Yatim
2. Miskin
3. Fakir
4. Orang Sakit

Empat hal yang memperindah dirimu :

1. Sabar
2. Tabah
3. Tinggi ilmu
4. Dermawan

Empat orang yang hendaknya kamu dekati:

1. Orang yg Ikhlas
2. Orang yg setia
3. Orang yg dermawan
4. Orang yg jujur

Empat orang yg hendaknya jangan kamu jadikan teman:

1. Tukang bohong
2. Tukang curi/rasuah
3. Tukang hasut
4. Tukang adu domba

Empat orang ini jangan sampai kamu tahan kedermawananmu terhadap mereka:

1. Isterimu
2. anak2 mu
3. Keluargamu
4. Sahabatmu

Empat hal yang hendaknya kamu kurangi:

1. Makan
2. Tidur
3. Malas
4. Bicara berlebih2an/gosip

Empat hal yang jangan kamu putus :

1. Sholat.
2. Qur’an.
3. Zikir.
4. Silaturrahim.

Semoga dapat dimanafaatkan…

Jangan Jemu untuk Berusaha

Salam 9 Ramadhan

ADAT BERNIAGA

• Kadang orang yang paling rapat dengan kita pun tak support
• Jiran pandang semacam
• Rakan-rakan mula menjauh
• Orang pandang sebelah mata
• Kena ejek, kena sindir, kena hina, kena maki tu dah memang selalu
• Paling sadis, siap ada golongan yang anggap kita ni TAMAK SANGAT nak kaya.

Yang orang tak tahu dan tak pernah faham..
• Kita ni susah
• Kita banyak tanggungan
• Kita ni banyak masalah
• Kita ni sampai menangis kerana berusaha untuk mengubah hidup

~ Orang cuma akan pandang bila kita berjaya
~ Orang akan dengki bila kita senang sikit
~ Orang ambil kesempatan untuk jatuhkan kita

Percayalah…
9/10 REZEKI itu datang asbab BERNIAGA.

Susahnya nak cari rezeki, sanggup buat apa sahaja asalkan berkat. Orang hanya nampak luaran sahaja.

Kadang kala orang tak nampak macam mana pack-nya masa. Terkejar sana sini. Memang penat. Namun bila kita berusaha untuk berjaya pasti akan nampak hasilnya. 😊

Jangan pernah jemu untuk berusaha.
Kita adalah orang yang paling berhak tentukan jalan hidup kita!!

#TipsMotivasi

Rezeki Allah Rahsia Allah

 

2lFZlUF.pngAda customer wasap saya..

Dia kata..
“Sis..me baru jua bayar barang yang sama macam sis update atu, tapi rah seller lain. 1 for 99.. Sis jual 88….Ruginye.”😩

Me inda reply. Me kan cerita.

Ya. Anda akan jumpa orang jual benda yang sama pada harga 77/88/99 tapi kakal jua ada orang yang beli…Kenapa??

Ada lagi tu kawan yang mengucapkan, “Mahal nya kau jual. Aku beli murah bah.”
Kita pun rasa down, rasa kan mau ubah harga…😰😰

Dulu me pun selalu pikir macam  atu.
Tapi bila dah lama tane berniaga. Me belajar 1 perkara..👇

Kenapa kitane membeli rah orang atu..
Kenapa kitane nampak iklan seller atu sebelum iklan seller lain?

Kerana Allah dah tetapkan itu rezeki dia.
Siapa kitane kan menidakkan rezeki dia.

Kitane dah bayar, kitane mestilah bersyukur, “Alhamdulilah, Aku berjaya beli apa yg aku mau.”
Jangan mengeluh, kerana setiap sen yg lebih kita bayar tu, mungkin kita sedang membantu keluarga seller yang susah atu….🤗

Siapa tahu…REZEKI itu juga RAHSIA ALLAH.. 😉 PERCAYALAH….😍

Lagi satu, ubahlah tabiat suka membanding-banding antara satu sama lain.
Lepas atu ramai jua yang ada tabiat iri hati dengan rezeki orang lain. Suka cucuk2, api2. Ada juga yang tamak dan bila dah berjaya, dia menjadi sombong dan angkuh. Dari itu kita doa kan aje yang terbaik buat orang2 yang sebegini. Amin 

 

Silakan share kongsi untuk manfaat bersama.

Click link di bawah FB atau whatsapp untuk kongsi.

Cara Solat Terawih bagi Wanita di rumah

 

 

59562479_2209150632494057_360856817133158400_n.jpgCARA SOLAT TARAWIH DI RUMAH

Khas untuk kaum wanita yang ada kekangan untuk ke masjid.

Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’. Read the rest of this entry

Kata Mutiara Islam untuk Motivasi Hidup

Kata Mutiara Islami Untuk Motivasi Hidup.jpg

‘Manusia yang paling lemah adalah mereka yang tidak mau mencari cinta dan celakanlah orang yang tidak bersyukur atas cinta yang telah mereka miliki’ Read the rest of this entry

Jadual Waktu Sembahyang Mei Puasa Brunei 2019

Panduan Solat Terawih Ringkas bagi Wanita dan Ibu yang punya Anak Kecil

2-211.png

Salah satu ibadah yang paling tane nantikan oleh semua lapisan Masyarakat beragama Islam di seluruh dunia bila datangnya bulan Ramadhan adalah solat sunat Terawih. Namun, bukan semua dalam kalangan tane yang ada peluang untuk mengerjakan solat ane di masjid pasal waktu yang terhad dan kerja. Terutama sekali untuk para wanita dan ibu yang perlu menjaga ramai anak di rumah, anelah panduan dan caranya untuk biskita menunaikan solat sunat terawih di rumah bersendirian.

PERTANYAAN MENGENAI SOLAT TERAWIH SENDIRIAN Read the rest of this entry

SubahanAllah.. Pintar orang ane banar

Subhanallah ..!!!Pintar sungguh orang yg merungkai erti abjad A hingga Z ni

Cuba baca ye ..*A* llah
*B* eri kita hidup
*C* uma sekali
*D* i dunia ini…
*E* lok kita muhasabah
*F* ikir akan akhir hayat Read the rest of this entry

Doa Hari Jumat

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ – السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Doa Hari Jumaat

ُِ. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.

Ya Allah, Ya Tuhan kami, di hari Jumaat yg mulia ini, berilah pertolongan kpd kami untuk mengingatiMu, bersyukur keatas pemberianMu dan beribadah sebaiknya untukMu.
ُ
Ya Allah, Kami memohon keampunanMu dpd semua kejahatan yang telah kami lakukan. Tiada yg dapat mengampuni dosa dosa kami kecuali Engkau. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun n Maha Penyayang. Sekiranya masih lagi ada dosa di akhir hayat kami ya Allah, hitunglah kami dengan perhitungan yang mudah dan ringan keatas setiap kejahatan kami.

Ya Allah, rahmatilah kehidupan kami,

Read the rest of this entry

Cara Singkat Memborong Pahala

CARA SINGKAT MEMBORONG PAHALA

1⃣. Membaca Surah Al-Ikhlas

Di dalam masa satu minit, kita boleh membaca sekitar 10 kali Surah Al-Ikhlas. Ia adalah surah yang cukup mudah untuk dihafal dan ia adalah surah yang cukup popular untuk dibaca di dalam sholat apabila kita mengejar masa.

*Rasulullah ﷺ bersabda: “Siapa yang membaca qul huwallahu ahad sampai akhir (Surah Al-Ikhlas) sebanyak sepuluh kali, maka akan dibangunkan baginya rumah di syurga.”* (Hadis Riwayat Ahmad)

Jadikan membaca surah al-Ikhlas sebagai amalan mengisi masa terluang, Insyallah kita akan memperolehi rumah di Syurga!

2⃣. Bersolawat Kepada Rasulullah ﷺ

Kita memang dianjurkan untuk sentiasa berselawat kepada baginda Rasulullah kerana

Read the rest of this entry

%d bloggers like this: