Big Why?

download.jpg

ni dapat dari geng spire.. diorg share

1. Kenapakah anda nak memulakan pekerjaan ini
2. Apakah pekerjaan yang anda nak mulakan?
3. Bagaimanakah prestasi semasa anda bekerja tersebut?
4. Apakah perkhidmatan yang bakal ditawarkan kpd majikan utk penambahbaikkan?
5. Jika pelanggan komplen produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan
apakah tindakan pada “masalah” mereka?
6. Adakah anda sudah membuat kajian tentang pekerjaan anda atau perkhidmatan yang ditawarkan menjadi yang terbaik?
7. Berapakah banyak masa yang anda sanggup korbankan untuk pekerjaan ini?
8. Apakah kaedah yang anda gunakan untuk letakkan harga diri anda semasa bekerja?
9. Bagaimanakah perkhidmatan anda berbeza dengan pesaing?
10. Siapakah pesaing anda sekarang?
11.Adakah anda boleh mendahului pesaing anda?
12. Apakah yang membezakan produk atau perkhidmatan anda berbanding produk dan perkhidmatan yang lain di pasaran?
13. Kenapakah anda “mesti” bekerja?
14. Apakah kelebihan untuk memulakan idan bagaimanakah anda akan memperolehi kelebihan saya tersebut?
15. Bagaimana anda mempromosikan perkhidmatan anda kepada majikan?
16. Apakah jenama yang anda gunakan?
17. Bagaimanakah anda melindungi jenama ini?
18. Apakah saluran yang anda gunakan bagi menjaga nama baik sanda atau perkhidmatan saya?
19. Di manakah anda mula bekerja?
20. Adakah anda memerlukan pekerja dengan kalangan ramai?
Sekiranya anda perlukan, berapa ramai dan dimanakah anda akan rekrut mereka?
21. Berapa banyakkah prestasi anda mahukan?
22. Berapa banyakkah prestasi anda buat masa ini?
23. Jika diberi pilihan pekerjaan lain adakah anda akan pergi atau masih bekerja dengan sedia ada tapi anda di beri peluang memohon untuk kenaikkan gaji?
24.Adakah anda akan membuat pinjaman dari bank, agensi atau keluarga?
25.Perlukah majikan sediakan caruman yang perlu dibuat (KWSP, SOCSO dll) untuk pekerja?
26.Apakah risiko anda dalam pekerjaan ini? Bagaimanakah anda menguruskan risiko tersebut?
27.Jika diberi peluang apa yang anda mahukan dari majikan anda?
28.Sekiranya apa yang anda rancangkan tidak berjalan dengan baik, apakah tindakan yang akan anda lakukan?
29.Apakah matlamat anda 3tahun akan datang?
30.Apakah “Big Why” yang buat anda rasa terbakar untuk bekerja?

 

Sila share, moga bermanfaat. in shaa Allah

3T Penting anda perlu tahu

 

download.jpg

 

Saya percaya semua orang nak berjaya. Tapi adakah tindakan kita betul-betul ke arah yang betul. Itu masalahnya sekarang ni. Cakap nak berjaya capai RM1juta tapi masih lakukan perkara yang sama. Ini yang perlu anda lakukan sekarang.

Sebelum tu saya nak beritahu pada anda, 80% kejayaan adalah berpunca dari persediaan. Tapi bukan tunggu sempurna baru nak bermula

Mudah jer formula nak buat sesuatu benda sampai jadi. Anda ikut dan amalkan untuk setiap perkara yang anda nak capai dalam hidup termasuk target jualan bulanan anda.

3T penting anda perlu tahu :

1. Target – Tetapkan apa yang anda nak capa dengan lebih terperinci, dan tuliskan supaya anda nampak lebih jelas perkara nak capai tu. Buat sesuatu tak ada matlamat boleh sesat beb.
2. Tindakan – Senaraikan apa “Things to work on” untuk anda capai matlamat supaya tahu apa yang perlu anda lakukan seterusnya.
3. Tekanan – Ini lebih kepada BIG WHY. Kenapa anda buat semua ni. Kenapa anda sanggup susah payah untuk capai matlamat anda. Ini yang buatkan anda terus buat jer.

 

Credit Najib Assadok.

Silakan share dan sama sama mendapat manfaat.

Cara Pengambilan air dan karbohidrat semasa berlari

• Cara pengambilan air dan karbohidrat semasa berlari •

Kadar karbohidrat dan air yang diambil sewaktu larian jarak jauh adalah penting apabila larian tersebut melebihi 90 minit kerana badan bekerja lebih keras daripada biasa

Namun ramai tidak tahu cara nutrisi semasa berlari menyebabkan bonk, hitting the wall, atau fatigue berlaku

Pengambilan nutrisi semasa berlari sebenarnya banyak bergantung kepada individu namun ini antara nasihat umum yang boleh dipraktikkan ialah

Ambil karbohidrat dalam lingkungan 30g-60g setiap satu jam, ini bersamaan

•3-4 gelas air sport drink

•Satu hingga dua energy gel

•Satu energy bar

•Beberapa energy ball/chew

•2 biji pisang

•6 biji kurma

Pengambilan karbohidrat lebih daripada 60g/jam tidak digalakkan kerana badan tidak mampu untuk menyerap jumlah karbohidrat lebih daripada itu dan ia hanya akan menambah rasa tidak selesa pada sistem penghadaman

Minum air secukupnya. Kita akan mula rasa dahaga apabila kita mula kehilangan hampir 1% berat badan sebab air. Pelari disarankan berhenti minum bila perut mula berkocak

Amalan untuk minum air terlalu banyak sebelum acara larian adalah tidak digalakkan. Kandungan air yang lebih akan mengakibatkan kandungan garam dalam badan berkurang (dilutional hyponatremia) yang boleh membahayakan nyawa. Minum secukupnya hingga air kencing jernih sahaja

Sebelum melakukan aktiviti larian yang mengambil masa lebih 90 minit, aktiviti fizikal yang berat tidak disarankan sehingga 8-12 jam sebelum acara. Ini untuk mengelakkan badan pelari kehilangan air dan kita tidak sempat mengantikan air yang hilang semula

Setiap pelari memerlukan 400ml hingga 800ml setiap jam sewaktu larian. Sekiranya cawan yang disediakan di water station ialah 100-200ml, ini bermakna pelari memerlukan lebih kurang 3-5 cawan setiap jam

Mereka yang berbadan berat, berlari laju, berlari ketika cuaca panas memerlukan lebih banyak air daripada mereka yang berbadan ringan, berlari perlahan dan berlari sewaktu cuaca sejuk

Kekurangan air boleh menyebabkan dehidrasi, dehidrasi menyebabkan pelari terdedah kepada muscle cramp, heat exhaustion, heat stroke dan fatigue

Cara dan strategi pengambilan air dan karbohidrat adalah bergantung kepada individu. Ketahui pace anda, kaji water station, energy gel, buah adalah pada kilometer ke berapa dan rancangan pola pengambilan air anda

Sekiranya perlu bawa energy gel/bar atau air anda sendiri. Seeloknya gunakan energy gel/bar yang ada biasa gunakan, yang tidak menyebabkan ganguan pada perut dan sistem penghadaman anda

*bilangan makanan yang diberikan adalah dalam anggaran, mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz, sila baca kandungan nutrisi untuk setiap makanan untuk jumlah yang lebih tepat

Lawati instagram (ig) @fasathletics untuk mendapatkan lebih lagi tips-tips berkenaan larian

Credit to @fasatheletics

Mohon Ampun mohon Maaf Aza ye

086893272ji0.jpg

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Assalamualaikum & Selamat Pagi semua sahabat jutawan tsyg…😃😃😃

Al-Fatihah…💖💖💖

Mohon ampun & maaf atas semua kesalahan ye… 😍😍😍

Moga semua urusan kita dipmudahkn, dilimpahkn rezeki, diberi kesihatan yg baik & sentiasa dilindungi serta diberkati Ilahi..🤗🤗🤗

Moga kita semua lebih Kaya & Berjaya dunia & akhirat 💪🏼💪🏼💪🏼❤❤❤…

Moga hari ini lebih baik dari sebelumnya…💪🏼💪🏼🔥🔥

Terima kasih semua 🥰🥰🥰

Aamiin ya rabbal’alamiin… 🙋🏻🙋🏻😍😍😘😘🤗🤗🌹🌹

💖💖💖💖💖💖💖💖💖

45 Del ke 57 Del

 

download.jpg

Semasa ibu hamil, perutnya akan mengembang 500kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya. 


~ Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
~ Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 DEL. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 DEL yang bersamaan dengan 20 tulang patah serentak.
~ Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.
~ Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa² yang lalu bagi wanita itu.
~ Ibu bersalin akan dapat pahala 70tahun solat dan puasa.
~ Setiap kesakitan pada uratnya, Allah hadiahkan pahala menunaikan haji.

Sakit kan? Jangan sesekali jadi anak derhaka. Hargailah dia, selagi dia ada didunia ini]
#Sesiapa sayang ibunya sila copy teks ni, dan bagi semua orang tahu bahawa jasa ibu itu sungguh besar.


Sayang ibuuuu….
Al fatihah buat yg telah mendahului kita😭

Kesihatan itu Tiada Tandingan

Untuk renungan bersama:

STEVE JOBBS

pengasas/pemilik APPLE Co.

Kekayaan bersih USD 10.5 Billion

atau setara RM 46 Billion.

Meninggal pada

5 Oktober 2011.

Beliau lahir 24 Februari 1955.

Meninggal dunia pada usia 56 tahun.

Kata-kata terakhir

Steve Jobbs

sebelum meninggal:

Dalam dunia business,

aku adalah simbol dari kejayaan,

seakan-akan harta dan diriku tiada pemisahan,

kerana selain kerja,

hobiku tak banyak.

Saat ini

aku berbaring di hospital, merenungi jalan kehidupanku, kekayaan,

nama, dan kedudukan,

semuanya itu tidak ada ertinya lagi.

Malam yang hening,

cahaya dan suara mesin

di sekitar katilku,

bagaikan nafasnya

maut kematian yang hampir pada diriku.

Sekarang aku mengerti,

seseorang hanya patut memiliki harta secukupnya untuk digunakan dirinya saja

itu sudah cukup.

Mengejar kekayaan tanpa batas itu

bagaikan monster yang mengerikan.

Tuhan memberi kita organ-organ perasa,

agar kita boleh merasakan cinta kasih

yang terpendam dalam hati kita yang paling dalam.

Tetapi bukan kegembiraan yang datang dari kehidupan yang mewah

— itu hanya ilusi saja.

Harta kekayaan yang aku perolehi semasa aku hidup,

tak mungkin boleh ku bawa pergi.

Yang aku boleh bawa adalah kasih yang murni yang selama ini terpendam dalam hatiku.

Hanya cinta kasih itulah yang mampu memberiku kekuatan dan ketenangan.

Katil apa yang termahal di dunia ini ?

Katil orang sakit.

Orang lain boleh bukakan kereta untukmu,

orang lain boleh kerja untukmu,

tapi tidak ada orang boleh menggantikan sakitmu.

Barang yang hilang boleh didapatkan kembali,

tapi nyawa hilang

tak boleh kembali lagi.

Saat kamu masuk

ke bilik bedah,

baru kamu sedari betapa berharganya kesihatan itu.

Kita berjalan di jalan kehidupan ini.

Dengan berlalunya waktu,

suatu saat akan sampai tujuan.

Bagaikan panggung pentas pun,

tirai panggung akan tertutup,

pentas telah berakhir.

Yang patut kita hargai dan sayangkan adalah

hubungan kasih antara keluarga,

cinta akan suami-isteri

dan juga kasih persahabatan antara teman.

*HARGAI SETIAP DETIK DALAM KEHIDUPAN KITA*

Share produk yang berkualiti tinggi dan affordable price

69376894_10217450827717089_5965114583734550528_o.jpg

 

Ramai yang salah faham tentang concept kami di greensupermarket… Ramai yang ingat kami cari pelanggan dan jual produk. Maaf perbuatan tersebut melanggar polisi syarikat okey.

Apa yang kami buat adalah kami jadi pelanggan setia greensupermarket dan kami berkongsi kebaikan products greensupermarket yang kami guna..

Setiap bulan kami akan shopping keperluan rumah seperti pencuci pingan, pencuci toilet, pencuci lantai, air freshener, perfume, syampoo, body wash dan banyak lagi.. keperluan rumah dan penjagaan diri seperti Vitamin, Fiber, cosmetics.

Tahu tak kenapa kami lebih memilih shopping di green supermarket berbanding supermarket lain? Sebab SEMUA PRODUCT ADALAH NATURAL INGREDIENTS (FREE CHEMICAL & PARABEN) .

TAHU TAK??

Kesan buruk penggunaan products yg ada paraben dan chemical boleh menyebabkan punca Kanser dan sangat berbahaya untuk ibu mengandung..

Tahu tak??

Paraben dan chemical boleh menyerap melalui permukaan kulit, melalui deria bau… Sebab itu kami lebih memilih products dari green supermarket bagi mengelakkn kesan buruk ke atas penggunaan products yang merbahaya…

Kami sampaikan kepada semua org, kami berkongsi kebaikn dan keburukan secara logic…

Semua yang kmi buat tidak perlukan anda promote products dan menjual… Cukuplah memahami konsep kami… Kita hanya shopping dan sampaikan kebaikan green supermarket.

52357801_1082889445253128_9141818991679897600_n.jpg52115537_1082889711919768_3469177365676949504_n.jpg52043111_1082889748586431_891360435821871104_n.jpg52039676_1082889161919823_7080906096067477504_n.jpg52033722_1082889248586481_4516367027543212032_n.jpg52005773_1082889638586442_6630870935937220608_n.jpg52703727_1082889191919820_1873431109216239616_n.jpg51925966_1082889665253106_5438473480674738176_n.jpg52607898_1082889608586445_8506460038586433536_n.jpg52672992_1082889401919799_3414016628248018944_n.jpg52654503_1081935475348525_1893997014652289024_o.jpg

 

Ecosense Pack berkualiti tinggi dan harga mampu milik

 

69160439_149679932902040_3245918351381233664_n.jpg

Yeaaaa… my Ecosense Pack dh dtg…Drpd bali satu satu, baik bali in one Set….

Tane akan rasa lebih selamat dan aman memakai nda kira umur dari anak ke warga emas pun bole gunakan smua jenis produk cleaning household ane.

Bahannya tiada toxic, tiada bahan kimia, cholorine bleach, ammonia, abrasives, phosphates, phthalates, trclosan, parabens, formaldehyde dan quaternary disinfectants.

Smua nya bahan dari alami natural.

Aza inda bjual, aza hanya sharing produk yg berkualit tinggi harga mampu milik tambahan lagi bila dah join member akan dpt harga yg lebh jauh jimat.

Aza bole ajar mommy utk membali sendiri, mommy sendiri yg akan memilih dari produk USA dlm website member mommy sendiri. Ada lebih dari 350+ produk daily, weekly n montly use menjadi pilihan mommy

Once dah join member akan dpt banyak benefit. banyak hadiah di berikan, LSD, LVIP Product Bonus Program, Diskaun Berganda dan banyak lagi kelebihan jadi member.

photo6106886115987400927.jpgphoto6107410071932741812.jpg

photo6066799567011162203.jpg

photo6057730584651868340.jpg

photo6172578319384553682.jpg

photo6264943476575676651.jpg

photo6190364466152056985.jpg

photo6104736411841308930.jpg

 

photo6104736411841308933.jpg

photo6206454985600903306.jpgphoto6138521298901510456.jpgphoto6244672828666390698.jpgphoto6244672828666390699.jpgphoto6190753877951883500.jpg

photo6233117034472909150.jpg

D mana boleh cari 14 jenis Bery dalam masa singkat?

69945750_2359324464183710_6964124921676955648_n.jpg5 Jenis buah Berry pun tane pun payah kan di cari, anekan lagi 14 Jenis 😜😜 dmana meunjar ah? hahaha

Sis pun Tau Kan apa khasiat buah Berry ni . Salah satunya sumber Vit-C yang tinggi..haa kalau sabut ja Vit-C semua pun tau apa fungsinya..

Lepas ane inda payah tane susah² kan mencari 14 Jenis buah Berry atu sebab di Green Supermarket ada jual MULTI-BERRIES DRINK.

Setiap 1 botol ni mengandungi 14 jenis berry sudah🙊.. Termasuk lah Maqui Berry ( superfruit -anti penuaan-) dan Acai Berry. Acai Berry ani boleh meningkatkan seri wajah dan memberi kulit yang cantik secara semulajadi.

Bukan atu saja.. sis pernah dengar L-Cystwina HCI Anhydrous (asid amoni) Ani ramuan pemutihan yang terkenal di Jepun. Kaya dgn Vit C & Multi Vit B dimana ia membantu membaik pulih tona kulit kita agar kulit sentiasa nampak muda 😍😍😍 Siok kan ?

#Jimatduit
#Jimatmasa
Mudah di bawa ke mana mana
Dan yang penting HALAL 💚

 

Tips Berniaga

images.jpg

Tips Berniaga – Niat

Pasang Niat tane berniaga ane beribadah kerana Allah.

Sebab setiap niat yang tane pasang kerana Allah akan dapat pahala.
Then kitane ubah Niat tane kepada Membantu, Menolong Orang yang banar banar memerlukan produk yang tane kongsikan atu.

Bukan hanya mengharapkan Sales atau Direct Selling keuntungan semata.

Tane dahulukan dan pasang Niat utk membantu org lain biar ia tahu dan dapat manfaat dari produk yg tane kongsikan.

Masih ramai yg alum tahu pasal No 1 Family Online Shopping ane. Insya Allah yakin pada Allah rezeki tane tetap ada, yang penting tane berdoa, usaha ikthiar dan tawakal.

%d bloggers like this: